Regija
RUŽIČKINA KUĆA U VUKOVARU DOBILA DVA NOVA SADRŽAJA

Otvorili robotički kabinet i
Znanstveni escape room
Objavljeno 22. rujna, 2022.
VUKOVAR



U rodnoj kući Lavoslava Ružičke u Vukovaru predstavljen je projekt Mirovne grupe mladih Dunav "raSTEM - Razvoj STEM-a u Vukovaru".

U okviru projekta, na kojem su partneri Europski dom Vukovar, FERIT Osijek, Tehnička škola Nikole Tesle Vukovar, Grad Vukovar, Razvojna agencija VURA i Gimnazija Vukovar, u prostoru Ružičkine kuće otvoreni su Znanstveni escape room i Tehničko-robotički kabinet.

- Uredili smo i hol Ružičkine kuće, što će posjetiteljima omogućiti da Lavoslava Ružičku dožive na način na koji ga i trebamo vrednovati, budući da je riječ o nobelovcu rođenom u Vukovaru. Znanstveni escape room nudi sadržaje vezane uz kemijske procese i kemiju općenito, dok je Tehničko-robotički kabinet namijenjen provedbi radionica, što znači kako smo u samom središtu grada opremili prostor u kojemu će mladi kroz neformalno obrazovanje moći konzumirati STEM sadržaje - pojasnila je voditeljica projekta Martina Uglik, dodajući kako je riječ o namjenskim postavima koji će građanima ostati dostupni i nakon okončanja samog projekta.

Ivanka Miličić, ravnateljica Hrvatskog doma (koji upravlja Ružičkinom kućom), navela je kako su Mirovnoj grupi mladih Dunav ustupili prostor, jer su novopostavljeni sadržaji dopuna postojećima, ponajprije hologramu Lavoslava Ružičke koji je postavljen tako da istaknuti znanstvenik sam priča svoju životnu priču.

- Cilj je bio da njegova priča bude prezentirana tako da je mogu lako prihvatiti djeca i mladi. Postavljena je i fotoizložba o Ružičkinu životu, novi se sadržaji na najbolji način nadovezuju i ovo što sada imamo rezultat je realizacije triju manjih pojedinačnih projekata. Građani koji žele vidjeti hologram trebaju nam se najaviti, budući da Hrvatski dom nema velik broj zaposlenika, pa nemamo ni osobu koja je zadužena isključivo za prezentaciju sadržaja Ružičkine kuće - izjavila je ravnateljica.

Predstavljanjem dvaju novih sadržaja Hrvatski dom i MGM Dunav uključili su se u organizaciju Ružičkinih dana, međunarodnog znanstveno-stručnog skupa koji se po 19. put održava u gradu na Dunavu.

- Upravo u Ružičkinoj kući traju Susreti mladih kemičara. Cilj nam je ono što radimo prenositi na mlađe generacije te Susreti mladih kemičara zauzimaju sve važnije mjesto u znanstvenom skupu - naglasila je Miličić. D. Korpoš
Najčitanije iz rubrike