Osijek
ZA POTREBE TOPLINARSTVA

Istražuju geotermalni potencijal
Objavljeno 23. rujna, 2022.
Nacionalnim planom oporavka i otpornosti (NPOO) predviđeno je, kao posebna investicija, "Poticanje energetske učinkovitosti, toplinarstva i obnovljivih izvora energije za dekarbonizaciju energetskog sektora". Time se planira poticati energetska učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora u industriji te modernizacija sustava toplinarstva. U sklopu projekta, koji je financiran sredstvima Europskih fondova, izvode se preliminarne istražne aktivnosti za geotermalne vode, a koje bi se koristile za potrebe toplinarstva. Agencija za ugljikovodike ovlaštena je za provedbu naftno-rudarskih radova u svrhu utvrđivanja i ispitivanja geotermalnog potencijala na području Republike Hrvatske.

Općina Antunovac objavila je kako se, u suradnji s Agencijom za ugljikovodike, planiraju izvoditi geofizički radovi u sklopu aktivnosti snimanja 2D seizmičkih i magnetotelurskih podataka, a u svrhu istraživanja geotermalnog potencijala na području Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka. Stoga mole građane za razumijevanje i nesmetani rad ekipa, ali i da ne diraju postavljene oznake i geofone (prijamnike) na zemljištima, kao i drugu opremu kako ne bi došlo do njihovog oštećenja. Prema planu, radit će se kontinuirano sedam dana u tjednu, od listopada do prosinca 2022. godine.

Eventualne štete koje, navode, nastanu zbog snimanja seizmičkih podataka procjenit će se odmah nakon završetka radova, a o čemu će vlasnici, odnosno korisnici zemljišta, biti na vrijeme obaviješteni. Odštetni zahtjevi bit će dostavljeni svim vlasnicima/korisnicima zemljišta. Kontakt-osoba je Stjepan Pavelić, kontakt-broj 099 698 0132, ili e-mail: pavelicstjepan@gmail.com. Dodaju i kako zahvaljuju na suradnji u projektu koji je od iznimne važnosti za energetiku Republike Hrvatske. D.Pejić
Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

Najčitanije iz rubrike