Svijet
I HRVATSKI DRŽAVLJANIN VJEKOSLAV PREBEG

Rusija i Ukrajina razmijenile oko 300 zarobljenika
Objavljeno 22. rujna, 2022.

KIJEV/RIJAD - Rusija i Ukrajina su u srijedu izvršile neočekivanu razmjenu skoro 300 zarobljenika, uključujući i zapovjednike Azovskog bataljuna iz Mariupolja za koje je prethodno bilo rečeno da će im se suditi, te deset stranaca među kojima je i hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg.

Razmjena zarobljenika predstavlja iznenađenje s obzirom da dolazi u trenutku kada je ruski predsjednik najavio djelomičnu mobilizaciju od oko 300.000 ljudi, u očitoj namjeri eskalacije rata.

Predsjednik Volodimir Zelenskij je rekao da se razmjena, uz pomoć Turske i Saudijske Arabije, pripremala dulje vrijeme. Prema odredbama dogovora, oslobođeno je 215 Ukrajinaca, od kojih je većina zarobljena nakon pada Mariupolja.

Ukrajina je oslobodila 55 Rusa te Ukrajince odane Moskvi, a među njima je i Viktor Medvedčuk, čelnik proruske stranke koji je bio optužen za veleizdaju.

"Ovo je jasna pobjeda za našu zemlju, za naše društvo. Najvažnije je da će 215 obitelji ponovo vidjeti svoje voljene", rekao je Zelenskij.

Zahvalio je turskom predsjedniku Tayyipu Erdoganu na pomoći te dodao da će pet ukrajinskih zapovjednika ostati u Turskoj sve do završetka rata.

Među njima su Denis Prokopenko, zapovjednik bataljuna Azov, njegov zamjenik Svjatoslav Palamar te Serhij Volinski, zapovjednik 36. mornaričke brigade.

Zelenskij im se zahvalio na svemu što su učinili za svoju zemlju.

Saudijska Arabija je posredovala u oslobađanju stranih boraca koji su prebačeni u Rijad. Jedan od posrednika u pregovorima je bio i saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman koji ima bliske odnose s Putinom.

Među stranicama su jedan Hrvat, pet Britanaca, dva Amerikanca, jedan švedski državljanin i jedan Marokanac.

(Hina)

Možda ste propustili...

TRAGEDIJA U LIBIJI: BROJ ŽRTAVA PORASTAO NA 11.300

Derna: Uništeno gotovo 900 zgrada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MRŽNJA JAČA OD SUŽIVOTA

Priština za sukobe krivi “kriminalce pod sponzorstvom Srbije”

2

URED VISOKOG PREDSTAVNIKA ZA BIH:

Napad RS-a na civilno društvo

3

NA KRIMU UBIJENA 34 RUSKA ČASNIKA

Ukrajina tvrdi da je ubila zapovjednika ruske crnomorske flote