Tehno
TEST: SAMSUNG GALAXY Z FOLD4 I GALAXY Z FLIP4

Kvalitetno izrađen telefon kojeg krase metal i staklo
Objavljeno 23. rujna, 2022.
Tražite li tablet koji ćete moći preklopiti u pametni telefon, onda je za vas Fold4
Nekako u isto vrijeme na redakcijski stol stigli su nam ovogodišnji preklopni modeli Samsung Galaxy Z Fold4 i Galaxy Z Flip4. Nakon nekog vremena intenzivnog korištenja stekli smo dojmove i konačno odlučili - trebaju li nam preklopni telefoni?

Ah, ti preklopni telefoni, ima neke čari u njima. Tko ih se još ne sjeća s nekom sjetom, nostalgijom. Još od pojave prvih mobilnih telefona i njihova poklopca koji je skrivao tipkovnicu, pa do modernijih iteracija u kakvima smo uživali tamo od sredine dvijetisućitih, malo je onih koji nisu imali neki preklopni model, ili bar poželjeli neki. Ako ste kojim slučajem propustili ovaj dio povijesti mobilne telefonije, ili vam nostalgično nedostaje to vrijeme, ne brinite, već nekoliko godina tu su današnji moderni pametni telefoni koji dolaze kao preklopni modeli, a kada mislimo na njih, svima su prva asocijacija modeli Samsunga.

Mali i veliki


Samsung Galaxy Z Fold4 i Galaxy Z Flip4 ovogodišnji su modeli korejskog proizvođača u pogledu preklopnih modela. Od prvog Folda i Flipa, današnji modeli s dodatkom broja 4 daleko su odmaknuli. Međutim, razlike koje vidimo golim okom između Flip3 i Filp4, odnosno Fold3 i Fold4, zaista su minimalne. Telefoni su spram svojih prethodnika gotovo identični te smo uvjereni da ih malo tko može uopće razlikovati. Smatra li Samsung da su prethodni modeli dovoljno dobri da potrebe za radikalnim izmjenama nema, ili samo nedostatak veće konkurencije ne stvara dovoljno velik pritisak, i nama je teško procijeniti razloge. No, bilo kako bilo, i Samsung Galaxy Z Fold4 i Galaxy Z Flip4 nedvojbeno su lijepi uređaji. Koji preklopni model odabrati, osim financija, ovisi i o preferencijama. Recimo to ovako - tražite li tablet koji ćete moći preklopiti u pametni telefon, onda je za vas Fold4. S druge strane, tražite li kompaktan telefon koji stane u džep i možete ga rasklopiti u pravi pametni telefon, onda je za vas Flip4. Kad smo kod potonjeg, recimo kako je Flip4 kvalitetno izrađen telefon kojeg krase metal i staklo. Staklo je matirano tako da se teže prlja, a kad se rasklopi, a to je onako kako se ovaj telefon koristi 99 % vremena, dobiva se 6,7-inčni zaslon, nešto užeg, a višeg formata od uobičajenog na nekom standardnom telefonu. Vanjski zaslon je opet 1,9-inčni AMOLED, naravno osjetljiv na dodir koji nudi nekoliko widgeta, prikaz kamere i slično. Šarka je navodno još nešto stanjena i osvježena, a opet omogućuje Flex Mode, odnosno postavljanje uređaja u razne kutove. Dakle, šarka pruža otpor i ne otvara se ni ne zatvara automatski. Galaxy Z Flip4 je vodootporan po certifikatu IPx8, čime je uz većeg brata jedini vodootporni preklopni mobitel na tržištu. Fold4 s vanjske strane donosi zaslon dijagonale 6,3 inča koji je sada nešto ipak širi i čini ga znatno korisnijim za svakodnevne zadatke. Unutarnji zaslon je 7,6 inča i donosi raskošan prostor za brojne zadatke. Svi zasloni su Dynamic AMOLED 2X, 120 Hz zaštićeni s Corning Gorilla Glass Victus+ zaštitom.

Moćan hardver



U pogledu kamera Flip4 očekivano ih ima nekoliko. Glavna je opremljena OIS stabilizacijom, a dobila je i navodno 65 % svjetliji senzor. Pikseli su narasli s 1.4 na 1.8 mikrona, što se donekle osjeti u snimanju noću. Uz nju društvo joj pravi i ultraširoka kamera koja je također unaprijeđena s boljim snimkama pri slabom svijetlu. Unutra u zaslonu ista je 10MP selfie kamera, koja također snima i 4K video, no uz vanjski zaslon, kao pomoć pri kadriranju, uvijek je bolje koristiti vanjske kamere jer su rezultati jednostavno bolji. Fold4 također donosi cijeli niz kamera. U gornjem dijelu unutarnjeg ekrana imamo kameru od 4 MP, dok je selfi kamera na vanjskom zaslonu znatno naprednija od 10 MP. Fold4 ipak nudi bolji glavne kamere koje su iste kao na S22 modelu: glavna širokokutna s objektivom od 50 MP, telefoto s objektivom od 10 MP i trostrukim optičkim zumom te ultraširokutna s objektivom od 12 MP. Fotke su na oba uređaja više no dobre i zadovoljit će apsolutno većinu. Mjesto gdje Flip4 i Fold4 apsolutno briljiraju jesu performanse. Za smještanje u sam vrh zaslužan je sad već dobro poznati Snapdragon 8+ Gen1. Dolazi s 8GB RAM-a i 128/256 ili 512GB podatkovne memorije kod modela Flip4, dok je kod modela Fold4 tu 12GB RAM-a i čak do 1 TB podatkovne memorije. Cijela priča zaokružena je Androidom 12 koji ovdje prekriva One UI 4.1.1. Nudi klasično Samsung iskustvo s pregršt opcija i mogućnosti uz punu podršku za Material You teme i prilagodbu izgleda sučelja. Iako bismo o Samsung Galaxy Z Fold4 i Galaxy Z Flip4 mogli još na dugo, ostavljamo nešto za samostalno otkrivanje, a mi ćemo samo odgovoriti na pitanje iz uvoda - trebaju li nam preklopni telefoni? Odgovor je: apsolutno! Prednost preklopnog dizajna itekako je osjetna u svakodnevnom korištenju.

Marin Režić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike