Sport
POČINJE NOVO IZDANJE FEBIRE-A

Tijekom tri dana za svakog ljubitelja bicikliranja ponešto
Objavljeno 22. rujna, 2022.
Danas će svoju biciklijadu imati najmlađi, u petak je gradska, a u subotu centralna biciklijada

Od danas do subote svi ljubitelji bicikliranja u Osijeku, ali i šire, doći će na svoje. U organizaciji Saveza sportske rekreacije "Sport za sve" Osječko-baranjske županije, a u suradnji sa Športskom zajednicom Osječko-baranjske županije i Hrvatskim savezom sportske rekreacije "Sport za sve", ponovno se održava Festival biciklističke rekrecije Hrvatske - FEBIRE.



Ovaj sportsko-rekreacijski događaj u našoj se regiji događa peti put, a ponovno će u svom programu imati tri biciklijade, za sve generacije. Cilj je FEBIRE-a proširiti svijest o važnosti kretanja i zdravog načina života, potaknuti djecu, mlade i odrasle osobe na bavljenje rekreacijskim biciklizmom te korištenje bicikla u svakodnevnom životu. U četvrtak je na programu dječja biciklijada, u petak gradska uz pratnju turističkog vodiča, a u subotu je na rasporedu centralna biciklijada, na kojoj se očekuje i najveći broj sudionika. Biciklisti će voziti na rutama Osječko-baranjske županije i okolice s polascima iz Osijeka, Valpova, Belišća, Belog Manastira i Vukovara. Prošle godine na glavnoj biciklijadi bilo je više od 500 biciklista, a ove ih se očekuje i više.

No prvi će svoje vještine na dva kotača pokazati oni najmlađi. Danas će na parkiralištu ZOO vrta od 9.30 vrtićarci u suradnji s MUP-om odraditi biciklistički poligon, zatim edukativne radionice "Bicikliram – recikliram" i Fair play u sportu – "Bonton ponašanja u športu", a za kraj će biti nagrađeni i samim posjetom ZOO vrtu.

U petak će od 17 sati ispred VK Iktus krenuti gradska biciklijada uz pratnju turističkog vodiča, a u suradnji s Uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Udrugom "Biciklom do zdravlja". Održat će se i edukativne radionice uz mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, a poseban dodatak ove godine bit će trkači rekreativci. Naime, nakon što je zbog loših vremenskih uvjeta odgođena utrka građana na 5 km na Baranjskom Ferivi polumaratonu prošle subote u Kopačkom ritu, svoj novi termin dobila je za kraj ovog radnog tjedna. Start će također biti ispred VK Iktus u 17 sati, a za razliku od biciklista trkači će ići suprotnim smjerom po promenadi.

Središnji događaj FEBIRE-a svakako je subotnja centralna biciklijada s polascima iz više gradova. U 9 sati krenut će iz Valpova (ispred dvorca Normann Prandau), u 9.30 iz Belišća (ispred Gradske uprave Belišće), u 10 iz Osijeka (ispred VK Iktus), a u 11 iz Belog Manastira (ispred NŠD-a Beli Manastir) i Vukovara. Moguće su prijave i na licu mjesta, prijavni centri u Valpovu, Belišću i Belom Manastiru otvorit će se pola sata prije starta, a u Osijeku u 8.30. Za sve sudionike, neovisno o tome jesu li se odlučili za startni paket uz kotizaciju (70 kn) ili ne, osigurana je i mogućnost prijevoza bicikla do mjesta polazišta kao i prijevoz autobusom natrag (u 16.30). Krajnje odredište svih ruta je Lovački dom Zlatna Greda, gdje bicikliste očekuje atraktivan i zabavan program u prirodi kao i koncert Igora Delača.

Sve rute bit će pod pratnjom policijskih vozila te servisnog kombija u slučaju potrebe brzih popravaka, a protočnost vožnje i rute regulirat će i "Kotrljaneri" iz Udruge za rekreativni biciklizam Kotrljaneri. Prema trenutačnoj prognozi i vrijeme bi trebalo poslužiti sudionike, pa se očekuje da će se kao i prijašnjih godina veliki broj biciklista odlučiti na ovaj način provesti prvu jesensku subotu ove godine.

Goran Roguljić
Današnji program FEBIRE-a

Od 9.30 sati na parkiralištu ZOO vrta:



biciklistički poligon vrtićaraca – u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova



edukativna radionica “Bicikliram – recikliram”



edukativna radionica Fair play u sportu – “Bonton ponašanja u športu”



posjet ZOO vrtu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike