Sport
VATRENI TRAŽE POBJEDU I SAM VRH TABLICE

Zlatko Dalić bez kalkulacija:
Koga god da stavim u momčad,
znam da neću pogriješiti
Objavljeno 22. rujna, 2022.
Hrvatska na Maksimiru (20.45) čeka Dance u 5. kolu skupine 1 A Lige nacija

Još jedno izdanje Lige nacija, treće po redu, bliži se kraju. Za razliku od prva dva kada se hrvatska nogometna reprezentacija grčevito borila za ostanak u elitnom A-društvu, sada završnicu čekamo u mnogo komfornijoj situaciji. Dalićevi izabranici mogu biti i prvi u skupini 1 te otići na Final Four, a treba im samo bod u iduća dva susreta kako bi sigurno izbjegli posljednje mjesto i selidbu na B-razinu.



Dalić nije ljubitelj Lige nacija, bar nije bio dok nam je išlo loše u tom UEFA-inu natjecanju koje i dalje trpi mnogo kritika i igrača i izbornika. No UEFA ne odustaje od njega jer europsku krovnu nogometnu organizaciju ionako malo brinu kritike, uvijek je bio i ostao važniji profit. Dalić je ove godine blaži prema Ligi nacija, a mogla bi mu postati i omiljena ako dobijemo sljedeće dvije utakmice, večeras Dance na zagrebačkom Maksimiru (20.45) i u nedjelju Austrijance na bečkom Prateru, i odemo na Final Four koji se igra u lipnju sljedeće godine.

Dalić bez kalkulacija


- Ključna utakmica bit će ona u četvrtak na Maksimiru protiv Danske - danima se čuje iz redova Vatrenih. Ta Danska je trenutačno prva na tablici, drugoplasirana Hrvatska ima dva boda manje i može je preskočiti, a prvo mjesto donosi dodatne benefite. Plasman među četiri najbolje momčadi u Europi, ali i bodovi u Ligi nacija ključni su i za iduće Europsko prvenstvo.

Dance čekamo u dobrom raspoloženju, reprezentacija se vraća na Maksimir, a idealan scenarij je da taj povratak na rasprodanom zagrebačkom stadionu okrunimo pobjedom. Dalić nije imao puno vremena za pripremu momčadi, koja se okupila tek u ponedjeljak navečer.

- Nismo mogli puno raditi, posebno u ponedjeljak. Nema se puno vremena kada je u pitanju reprezentacija. Svi osim Erlića su spremni. On radi i vidjet ćemo hoće li konkurirati za Austriju. Neću ništa kalkulirati niti mijenjati način igre. Rasporedit ćemo snage jer nas očekuju dvije utakmice. Definitivno će Perišić biti lijevo, ne želim ga gubiti na desnoj jer je na lijevoj strani u sjajnoj formi. Glupost je stavljati ga na desnu stranu. Imamo i Oršića u sjajnoj formi, on može s klupe puno dati i ta situacija me veseli. Nećemo ništa izmišljati, igrat ćemo 4-3-3 - najavio je Dalić. Izbornik je tako otkrio da neće ništa kemijati, ali nije želio otkriti koga će, osim Perišića i Modrića, poslati na maksimirski travnjak. Posebice ne tko će biti u vrhu napada.

- Sve znamo, ali nisam govorio sastav ni prije, pa neću ni sada. Imamo širok izbor napadača, Kramarić, Petković, Livaja, Budimir, svaki ima drukčiji stil igre. Svi su u dobroj formi i tu možemo kombinirati svašta. U tom dijelu imamo slatke brige i vidjeti ćemo što je najbolje u danom trenutku. Nastojat ću da svi dobiju šansu. Znam da ne mogu svi igrati cijelu utakmicu, ali pokušat ćemo ih mijenjati koliko će nam situacija na terenu to omogućavati. Kako su u formi, koga god da stavim, neću pogriješiti.

Luka od prve minute


Hoće li staviti i Luku Modrića, koji je u prvom susretu s Dancima, koji smo u Kopenhagenu dobili 1:0, bio na klupi.

- Ta utakmica bila nam je treća u sedam dana i odlučili smo da će krenuti na klupi. Morali smo paziti na ritam igrača i njihovo stanje i to je bila dobra odluka. Luka će sigurno početi, kapetan je, u sjajnoj je formi i on to može odigrati. Nama je potrebna pobjeda, ali nećemo srljati. Moramo biti oprezni, ne smijemo im dati prostora za kontre i moramo igrati pametno. Od nas će se očekivati da napadnemo i tako će biti, ali morat ćemo paziti.

Hrvatska obrana morat će biti na visini zadatka, predvodit će ju Gvardiol.

- Imamo pet, šest stopera u sjajnoj formi, osobito nekoliko mlađih. Nakon SP-a bili smo s Vidom i Lovrenom, koji su bili odlični, ali sad dolaze mlađi igrači. Izbor je sjajan i njima će biti veliki izazov nametnuti se da ih izaberemo. Ne želim otpisati Lovrena i Vidu, želim da su i oni tu, ali mlađi guraju naprijed velikim koracima. Moramo poštovati što je Gvardiol najskuplji stoper na svijetu i to su sve slatke brige. Malo ćemo rotirati jer igramo dvaput u tri dana, ali me veseli što smo s obrambenim igračima postali iznimno jaki kao što je godinama slučaj s veznim igračima za koje mislim da su najbolji na svijetu - najavio je Dalić večerašnji susret na Maksimiru s Dancima, za koje kažu da su jedna od najboljih momčadi u Europi.

- Dugo su bez poraza i to mi daje za pravo da tako govorim. Na kraju krajeva, prvi su u ovoj našoj grupi. Nemaju velikih zvijezda, kompaktni su, igraju visoki presing. Koliko znam, imaju problema s ozljedama, ali to je i dalje sjajna momčad sa sjajnom podrškom. Moramo biti u svom najboljem izdanju - zaključio je izbornik hrvatskih nogometaša.

Ivana Liović
 
Standings provided by SofaScore
Modrić: Doktor je bio malo emotivan
Luka Modrić nedavno je proslavio 37. rođendan, a navijači se pitaju je li taj čovjek stvaran. Ono što on radi na terenu i za igru Real Madrida nikako ne priliči čovjeku od 37 godina. No Luka nas je naučio da su za njega godine samo broj, momčad Reala i hrvatske reprezentacije nezamisliva je bez njega. Međutim, protiv zakona fizike se ne može i Hrvatska se mora pomiriti da će uskoro morati bez Luke, samo neka se to oduži što više. Dr. Bahtijarević je prije nekoliko dana na oproštaju od reprezentacije dao nadu navijačima najavom da će naš kapetan igrati do 2024. godine.

- Doktor je bio jako emotivan u svojem govoru, tako da mu nećemo ništa zamjeriti. Nisam donio nikakvu definitivnu odluku. Trenutačno ima puno važnijih stvari, a to su Liga nacija i Svjetsko prvenstvo. Onda ćemo vidjeti kako to ide i shodno tome ću donijeti odluku sa svojim najbližim ljudima, izbornikom, savezom i onima koji su mi bitni. Donijet ću pravu odluku, a trenutačno o tome ne razmišljam - kazao je Modrić, a onda se okrenuo onom što nas čeka večeras na Maksimiru.

- Njihova najveća snage je grupa. Imaju dobrih igrača, ali, ponavljam, njihova najveća snaga je njihovo zajedništvo i borbenost. Mi ćemo morati isto biti takvi. Svaka utakmica za nas je važna, bila to prijateljska ili Liga nacija. Posljednje tri odigrali smo jako dobro, bili smo kompaktni. Sada smo u prilici izboriti Final Four, želimo to iskoristiti. Bila bi to lijepa stvar za hrvatski nogomet. Ulog je veliki, neće biti lako, Danska je posljednjih godina jedna od najboljih europskih ekipa po rezultatima, ali znamo i vjerujemo da ih možemo dobiti - kazao je naš kapetan Luka Modrić.

Luka Modrić

kapetan Vatrenih

Najvažnije je da smo svi zdravi, nema većih problema. Lijepo je ponovno se okupiti nakon lipnja. Atmosfera je dobra kao i uvijek. Dobro smo trenirali premda smo imali malo vremena

Zlatko Dalić

hrvatski izbornik

Treba nam pobjeda, međutim, nećemo srljati. Nosit će nas publika, ali moramo biti oprezni i pametni. Ne smijemo ostaviti Dancima previše prostora za kontre

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike