Novosti
PRIMJENA NOVOG ZAKONA O SOCIJALNOJ SKRBI

Tko odbije raditi za opće dobro, gubi pravo na pomoć
Objavljeno 22. rujna, 2022.
Obveza traje od 60 do 90 sati mjesečno, a planirana je dodjela lakših poslova

Jedinice lokalne samouprave dužne su, a prema Zakonu o socijalnoj skrbi, korisnike socijalnog programa uvesti u rad za opće dobro bez naknade.



Moguć otpor


Zakon je time pred njih stavio zahtjevan i ne baš lak posao jer su očekivanja različita, pa i ona da će među korisnicima socijalne pomoći biti otpora. Sve je više jedinica lokalne samouprave koje su pristupile toj obvezi, a koje, uz to što korisnici imaju pravo po rješenjima centara za socijalnu skrb - počevši od zajamčene minimalne naknade (ZMN), imaju i vlastite socijalne programe vezane za pomoć sugrađanima u namirenju troškova stanovanja, grijanja, odnosno nabave ogrjeva, plaćanja komunalija i slično. Na sjednici Gradskog vijeća, održanoj u utorak, kada je bez vijećničke rasprave usvojen Prijedlog Odluke o socijalnoj skrbi, toj zakonskoj obvezi pristupa i Grad Đakovo. Pojašnjavajući Prijedlog Odluke, gradonačelnik Marin Mandarić rekao je kako su obveznici rada za opće dobro bez naknade svi radno sposobni i djelomično radno sposobni korisnici socijalnog programa, a većina su korisnici ZMN-a.

"Rad za opće dobro u trajanju je od 60 do 90 sati mjesečno. Neće to biti rad poput, primjerice, košenja trave trimerom, rad s nekim uređajima i slično, nego jednostavni poslovi poput metenja javnih površina, postavljanja stolica u vrijeme priredbi Đakovačkih vezova, metenje parkova i slično", kaže Mandarić. Dodaje kako rad za opće dobro bez naknade u ovu populaciju ne uvodi interna odluka s lokalne razine, nego sam zakon.

"Na temelju zakona imamo pravo pozvati u rad za opće dobro korisnike ZMN-a i članove njihova kućanstva na temelju kojih se ostvaruje uvećana zajamčena minimalna naknada. Ako se ne odazovu ovoj zakonskoj obvezi, očekuje ih umanjenje ZMN-a ili njezino potpuno ukidanje. Moramo biti na toj razini da smo spremni na to reagirati", kaže Mandarić o mehanizmima kontrole i sankcioniranja neodazivanja obvezi.

U Osijeku će program društveno korisnog rada obuhvatiti 400 radno sposobnih primatelja zajamčene minimalne naknade, njihov angažman, kroz četiri sata dnevno bit će, prema riječima dogradonačelnika Dragana Vulina, realiziran kroz dvije osječke komunalne tvrtke - Unikom i Ukop. Projekt će krenuti u idućih mjesec, dva. "Siguran sam da će i korisnici time biti zadovoljni jer će moći zajednici vratiti ono što im ona daje. Vjerujem da ćemo na taj način imati manji broj primatelja minimalne naknade, valja očekivati kako će se pojedinci nakon što budu aktivirani kroz društveno koristan rad lakše uključiti i u samo tržište rada, naći pravi posao, a samim time i rasteretiti i gradski proračun. Tada će se sva sredstva koja Grad Osijek izdvaja za mjere socijalne skrbi preraspodijeliti prema onima koji su u najvećoj potrebi kako bi dobili više no što dobiju danas", rekao je Vulin. O toj je temi raspravljalo i osječko Gradsko vijeće.

Novim Zakonom o socijalnoj skrbi, koji je na snagu stupio krajem veljače ove godine, osnovica ZMN-a s dotadašnjih 800 uvećana je na 1000 kuna.

Sklapanje ugovora


"Rad za opće dobro bez naknade među korisnicima socijalnih prava nije novost; u svijetu je normalno da se ne dobiva neki oblik socijalne pomoći, a da nisi dužan nešto odraditi za zajednicu", kaže ravnateljica Centra za socijalnu skrb Đakovo Dubravka Petrović. "Mi dajemo podatke lokalnoj samoupravi o tim korisnicima i onda ih prema tim popisima pozivaju na rad. Obveza se odnosi na radno sposobne i djelomično radno sposobne, punoljetne korisnike ZMN-a. Prema Zakonu o socijalnoj skrbi, kod nas imaju pravo na novčana davanja, a, također prema zakonu, u lokalnim socijalnim programima poput gradskog socijalnog programa u Đakovu pravo na pomoć pri troškovima stanovanja, ogrjeva i slično", kaže Petrović.

Pri Centru za socijalnu skrb Đakovo unatrag godinu i pol dana broj onih koji ostvaruju pravo na ZMN ustabilio se na njih nešto manje od 600 - oko 400 samaca i 200 kućanstava koja uključuju članove obitelji. "Za njih se ova naknada značajnije povećala jer su postotci prije bili nešto niži, znatno su povećani cenzusi", dodaje Petrović. Centri će dobivati povratnu informaciju o odazivu, odnosno neodazivu na rad za opće dobro i po tome će postupati u smislu smanjenja ili potpune uskrate naknade zbog neodazivanja.

Rad za opće dobro bez naknade, stoji u đakovačkoj odluci o socijalnoj skrbi, obavljat će se na temelju ugovora koji sklapa radno sposobni i djelomično radno sposobni samac ili član kućanstva koje je korisnik prava na ZMN s gradonačelnikom. Ugovorom se određuje trajanje rada, mjesto, opseg i vrsta rada.

Suzana Župan
POTREBITIMA VIŠE
Gradu Osijeku nije u cilju smanjivati ukupna sredstva namijenjena za socijalnu politiku, nego - pravednija raspodjela. “Provedbom ove mjere imamo za cilj pravedniju raspodjelu, da možemo onima koji su radno nesposobni i koji su doista u teškim životnim situacijama, a takvih, nažalost, doista ima u našem gradu, pomoći višim iznosima”, rekao je u ime osječke gradske uprave dogradonačelnik Dragan Vulin.