Novosti
ANALIZA PUTINOVIH PORUKA

Nitko ne zna kako će rat završiti, u njemu najviše gubi Europska unija
Objavljeno 22. rujna, 2022.
"Sve to za mene nije nikakvo iznenađenje jer sam mnogo ranije napisao da je Ukrajina ‘crna rupa‘ koja će dovesti do usisavanja cijelog svijeta", komentira Zoran Meter, glavni urednik i analitičar portala Geopolitika.news, najnovije izjave i prijetnje ruskog predsjednika Vladimira Putina. Kaže kako je to što je Putin rekao, kao i provedba referenduma koju su najavile samoproglašene republike Lugansk i Donjeck, plus regije Herson i Zaporožje, sigurno posljedica dogovora između Moskve i njih. Jer tim se činom, tj. referendumom, koji će Rusi prihvatiti, a znamo kakvi će biti rezultati, sve mijenja, i tu je opasnost. Znači, Rusija de facto proširuje svoj teritorij na regije istoka i jugoistoka Ukrajine, a zakon ih obvezuje da čuvaju "svoj teritorij", pojašnjava.

"Znači, u srži mijenjaju prirodu te ‘specijalne vojne operacije‘, koja će za Ruse prijeći u službenu vojnu operaciju, znači rat, kako na terenu i jest. U tome je smislu neizbježno da će doći do eskalacije. Zapad očekivano kaže da neće priznati rezultate referenduma, a glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg da to neće utjecati na tijek vojnih operacija i da treba pružati još veću pomoć Ukrajini. Sve su to jasni signali. No, kada Rusija službeno kroz parlament prihvati rezultate referenduma, imat ćemo situaciju, s obzirom na to da su prethodno upozorili Washington da ne isporučuje Ukrajini rakete većeg dometa, da bi takav eventualni korak za njih značio konačni prelazak ‘crvene crte‘ i uključivanje SAD-a direktno u vojni sukob, te dobio ruski odgovor. Treba vidjeti koliko će se Amerikanci htjeti uključivati, jer jedno je nešto reći, a drugo je postupanje u praksi. Ruski političari kažu da je slučaj Kosova bio presedan za promjenu granica, a to je zapad prihvatio", kaže Meter. Dodaje kako to ne mora značiti da sve ide prema III. svjetskom ratu. "Ovo je doba gdje generali vode glavnu riječ, oni su došli ‘na svoje‘. Imate vrlo ratoborne izjave s obje strane, i nije čudno da Putin kaže da je zapad protiv Rusije krenuo u rat, što je u biti točno, jer, uz isporuke oružja, i sankcije su goleme, i praktički ih ne bi izdržala nijedna država svijeta, a Rusiju samo njezini resursi održavaju na površini", ističe.

"Kako će sve završiti, teško je reći, to nitko u svijetu ne zna. Sve su opcije na stolu, ne isključujem ni veliku radikalizaciju. Rusi će mobilizirati 300.000 ljudi, za njih će to biti ‘ruski‘ teritorij i smatrat će da mogu upotrijebiti svu silu. Koliko će SAD htjeti učitavati taj novi element, to je druga stvar. Uvjeren sam da to neće ići u smjeru pokretanja direktnog sukoba, no nisam siguran da neće u to gurati članice EU-a, prije svega Poljsku, čija je retorika, kao i baltičkih država, vrlo ratoborna. Mislim da prije svega EU treba imati razloga za zabrinutost, analitičari u cijelom svijetu govore da je on najveći gubitnik. EU je kompromisno ušao u strategije sukobljavanja s Rusijom, a bar u sferi energetike bez nje ne može. Može možda preživljavati, što će se vidjeti već ove zime, sljedeće godine i duže, s obzirom na ekonomske prognoze", smatra Meter. I.Bošnjak
JOŠ DOBRO STOJIMO
”Sve to ne može biti bez posljedica u nas, nismo otok. Vladine mjere - zamrzavanje cijene struje i snižavanje cijena osnovnih namirnica - po meni su pohvalne, a koliko to dugoročno može opstati s obzirom na proračun, trgovce itd., to je druga priča. Mi tu još relativno dobro stojimo u odnosu prema onome kako je u Njemačkoj ili pak Francuskoj. U sigurnosnom smislu ne bi me čudilo da, ako sve eskalira do te mjere da NATO pokrene postrojbe, i naši vojnici među prvima tamo završe. No nadam se da toga neće doći”, kaže Meter.