Novosti
OTVORENA OBILAZNICA U BARANJI

Rasterećenje prometa kroz Beli Manastir i spoj s prigradskim naseljima
Objavljeno 22. rujna, 2022.
U blizini belomanastirskog prigradskog naselja Šumarina u srijedu je otvorena zapadna obilaznica grada Belog Manastira. Otvaranju su nazočili Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, Ivan Anušić, osječko-baranjski župan, Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, i Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira.

”Riječ je o završetku dugoočekivanog projekta, investicije Hrvatskih cesta. Izgradnja obilaznice vrijedne približno 90 milijuna kuna jako je važna za Beli Manastir zbog rasterećenja teretnog prometa”, rekao je Butković, nastavljajući kako je u neposrednoj blizini obilaznice trenutačno najveća investicija u cestovnu infrastrukturu u Hrvatskoj, koridor 5C. Dodao je kako će, prema informacijama iz Hrvatskih autocesta, dionica koridora do Belog Manastira biti otvorena ove godine, a trenutačno se radi na opremanju dionice. Naglasio je kako bi 28. listopada trebao biti prijavljen tehnički pregled, nakon kojega slijedi procedura za otvaranje. Naglasio je da njegovo ministarstvo odlično surađuje s Osječko-baranjskom županijom, čemu su dokaz brojni zahvati na državnim cestama i novi projekti. S njim se složio i Anušić. “Obilaznica je završena u roku, a na sam čin otvaraja čekalo se stoga što smo usklađivali datume mogućeg dolaska ministra na njezino otvaranje. Nekoliko je velikih cestovnih projekata u Osječko-baranjskoj županiji, među kojima su ova obilaznica i dionica koridora”, rekao je Anušić.

O važnosti obilaznice za Belomanastirce govorio je gradonačelnik Rob, podsjetivši kako se o obilaznici govori već čitav niz godina, ali je projekt realiziran u mandatu aktualne Vlade RH, županijskog čelništva i gradske uprave, točno onako kako je dogovoreno prije pet godina na zajedničkom sastanku. “Svrha obilaznice je rasterećenje teretnog prometa kroz grad, a njegovi stanovnici dobivaju cestu koja će spojiti sva prigradska naselja. Na nama je samo da hortikulturalno uredimo kružne tokove”, napomenuo je Rob. Kružnih tokova na 3,2 kilometara dugoj obilaznici je četiri, uz, istaknuo je Škorić, jedno “T” raskrižje te 75 metara dug nadvožnjak preko željezničke pruge. “Sva su raskrižja osvijetljena. Vodili smo računa o sigurnom prometu”, rekao je Škorić te istaknuo kako su se njezinom izgradnjom, osim sigurnijeg tranzitnog prometa, stekli uvjeti za daljnju urbanizaciju grada. Najavio je i zahvate na uređenju belomanastirskog podvožnjaka. I.Getto
Zapadna obilaznica oko Belog Manastira svoj pravi smisao dobit će tek izgradnjom koridora 5C

Možda ste propustili...