Osijek
ZNANSTVENI SKUP NA FFOS-U

Kako je rasla lokalna vlast i samouprava
Objavljeno 21. rujna, 2022.
Povijest je učiteljica života, a u to se imate priliku uvjeriti ovoga tjedna, 22. i 23. rujna, u prostorijama Filozofskog fakulteta u Osijeku. Hrvatski Institut za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, poziva vas na dvodnevni znanstveni skup pod nazivom "Lokalna vlast i samouprava u povijesti Slavonije, Srijema i Baranje".

Okvirna tema skupa razvoj je struktura vlasti i upravljanja na nižim razinama političke i društvene organizacije na području današnje Slavonije, Srijema i Baranje, od starog vijeka do najnovijeg vremena. Iako o upravnoj organizaciji u Panoniji predrimskog i rimskog doba nema mnogo sačuvanih izvora, o tome je ipak moguće govoriti, ne samo na temelju šireg konteksta i analogija, nego i dragocjenih izvora.

Otvaranje započinje u četvrtak, 22. rujna, u 9.30 sati, (učionica 53, 2. kat). Na otvorenju će govoriti članovi Uprave FFOS-sa te organizatori skupa pozdravnim govorima. U dva dana imat ćete priliku slušati tri plenarna predavanja dr.sc. Roberta Skenderovića, dr.sc. Ane Holjevac Tuković te predavanje kolege iz Mađarske izv. prof. dr. sc. Szabolcsa Varge, s BTK Történettudományi Intézet, što daje ovom skupu svoj međunarodni karakter. Osim ovih, imate priliku poslušati mnoga izlaganja raznolike tematike lokalne samouprave regije.

Neki od problema i pitanja koji se planiraju obuhvatiti temom skupa: povijesne strukture lokalne vlasti i samouprave, lokalna vlast i zakonodavstvo, zakonski okviri lokalne vlasti, normativne i praktične kompetencije lokalnih vlasti, odnos (konflikt, suradnja) između središnjih i lokalnih vlasti, odnos "privatne" i "javne" vlasti u razdoblju "feudalizma", pravni i društveni djelokrug lokalne samouprave, društveni statusi nositelja lokalne vlasti, razlike u kvaliteti rada pojedinih lokalnih uprava u ovisnosti o nositeljima upravnih funkcija, lokalna uprava i gospodarstvo (međusobni utjecaji), odnos lokalne vlasti i drugih formacija društvene moći (vjerske organizacije, kulturne ustanove, vojska, civilno društvo) te obrazovanje državnih službenika na lokalnim funkcijama.

Ovaj dvodnevni skup s međunarodnim sudjelovanjem organiziran je suradnjom HIP-a - Podružnicom za povijest Slavonije, Srijema i Baranje te Filozofskim fakultetom Osijek. Knjižicu sažetaka izlaganja te dodatne informacije možete pronaći na mrežnim stranicama Filozofskog fakulteta Osijek. M.Keglević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike