Regija
U VUKOVARU POČEO 19. MEĐUNARODNI SKUP “RUŽIČKINI DANI”

Povezivanje znanstvenika sa stručnjacima iz gospodarstva
Objavljeno 22. rujna, 2022.
VUKOVAR - U Hrvatskom domu Vukovar u srijedu je počeo trodnevni, 19. međunarodni znanstveno-stručni skup "Ružičkini dani" pod nazivom "Danas znanost, sutra industrija".

Kako je izjavio Jurislav Babić, predsjednik Znanstveno-organizacijskog odbora skupa i dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, ove je godine prijavljen rekordan broj sudionika.



- Više od 250 znanstvenika dolaze u Vukovar, bit će prezentirano oko 160 znanstvenih i stručnih radova koje je pripremilo više od 500 znanstvenika iz 20 zemalja svijeta. Usporedo s ovim međunarodnim skupom ide i osmi Susret mladih kemičara, gdje će srednjoškolci iz 12 srednjih škola Hrvatske i Bosne i Hercegovine prezentirati svoja istraživanja - rekao je Babić.



Na upit koliko je zahtjevno organizirati skup s tako velikim brojem znanstvenika, stručnjaka i predstavnika različitih institucija, odgovorio je kako je olakšavajuća okolnost to što "Ružičkini dani" imaju tradiciju koja traje 44 godine, naime, prvi skup održan je 1978. godine, u znak sjećanja na našeg istaknutog znanstvenika i nobelovca Lavoslava Ružičku.



- Nećemo reći kako je teško nastaviti tradiciju s obzirom na to da mnogi od znanstvenika godinama redovito dolaze na ovaj skup, s tim da nam svake godine dođu i novi mladi znanstvenici, što nam je iznimno drago. Osnovni je cilj skupa prezentiranje najnovijih dostignuća iz različitih područja, pa tako ove godine imamo znanstvenike iz kemije, kemijskog inženjerstva, prehrambene tehnologije, biotehnologije, medicine, farmacije, poljoprivrede i zaštite okoliša te je širok spektar različitih tema. Ono što je možda još važnije jest prilika da se mi, znanstvenici i stručnjaci iz gospodarstva, međusobno povežemo, razmijenimo ideje, najnovija postignuća, i prijavljujemo u budućnosti nove projekte i nova istraživanja - naglasio je Babić.



Kada se govori o razlici u uvjetima rada znanstvenika u Hrvatskoj i razvijenijim europskim državama, sudionici su se suglasili kako je danas prednost istraživanja, ponajprije mladih znanstvenika, to što imaju mogućnost otići u inozemstvo. Bez problema mogu otići u bilo koju zemlju, posebice zemlje Europske unije, i gotovo svi znanstvenici koji redovito sudjeluju na "Ružičkinim danima" provode zajednička istraživanja s partnerima iz drugih zemalja. Osnovna je razlika ipak u tome to što zapadne zemlje, posebice razvijene, mnogo više ulažu u znanost, tako da im je lakše u smislu bolje opremljenosti te imaju osigurano više sredstava za istraživanje.



Skup u Vukovaru organiziraju Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, European Chemical Society i European Hygienic Engineering and Design Group.



Rad ovoga skupa odvija se kroz plenarna i pozvana predavanja, usmena i posterska priopćenja, kao i sponzorirana predstavljanja gospodarskih subjekata. Dragana Korpoš
OKUPILO SE PEDESET MLADIH KEMIČARA
Osmi Susret mladih kemičara okupio je 40-ak srednjoškolaca, a kada se tomu dodaju i njihovi mentori, na susretu će biti oko 50 sudionika. Prvi “Ružičkini dani” u Vukovaru održani su 1978. godine, kao interdisciplinarni skup u svrhu promicanja izvrsnosti u znanstvenim i stručnim istraživanjima, odnosno ponajprije izvrsnih pojedinaca. Zaključak je znanstvenika kako se u konačnici sve svede na čovjeka, jer mogu se imati vrhunski znanstveni instrumenti, ali ako nema stručnjaka koji će iz njih izvući ono najbolje, onda je to kao da nemate ništa.

Prezentirat će se 160 znanstvenih i stručnih radova koje je pripremilo više od 500 znanstvenika iz 20 zemalja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana