Regija
POZIVAJU ULAGAČE NA ISKAZ INTERESA

Geotermalni izvor kao
jeftina i čista energija
za očekivane projekte
Objavljeno 22. rujna, 2022.
Eksploatacijom vode, ovisno o temperaturi, otvaraju se brojne mogućnosti korištenja: elektrana, staklenici, bazeni, toplice...
BABINA GREDA - Općina Babina Greda objavila je javni poziv za iskaz interesa za ulaganje u gospodarsku zonu Krčevine, na približno 44 hektara u svome vlasništvu, a otvoren je do 31. prosinca. U zoni se nalazi geotermalni izvor koji je sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća otkrila Ina u potrazi za naftom. Na području gospodarske namjene dopušteni su daljnji istražni radovi i eksploatacija geotermalne vode. Osim građevina namijenjenih u tu svrhu ondje je moguća i gradnja objekata poljoprivredne (osim za uzgoj stoke i peradi), poslovne i ugostiteljsko-turističke namjene (sportsko-rekreacijski sadržaji) te infrastrukturnih i skladišnih objekata.

I veleposlanstvima


Istraživanje i eksploatacija geotermalnog potencijala strateški je projekt Općine Babina Greda i Vukovarsko-srijemske županije i smjernica razvoja toga kraja, pa su 2013. osnovale zajedničku tvrtku "Geotermalni izvori". Provedena istraživanja upućuju na postojanje znatnih količina geotermalne vode na tom području. Načelnik Josip Krnić stoga naglašava da je za oživljavanje zone ključno stavljanje izvorišta u funkciju. Osim što će dati snažan gospodarski zamah, od njega će, napominje, velike koristi imati i poljoprivrednici u blizini zone, koji će, zahvaljujući toplinskoj energiji i mogućnosti navodnjavanja, moći uzgajati rodnointenzivne i visokoprofitabilne kulture. Općina trenutačno radi na pripremi projektne dokumentacije za kompletnu komunalnu infrastrukturu do gospodarske zone (cesta s biciklističkom stazom, vodovodna i električna mreža s javnom rasvjetom). "Uz bušenja, koja bi trebala uskoro početi, a potom i gradnju energane, želimo vidjeti zainteresiranost ulagača za druge vrste projekata, od izgradnje bazena, toplica, staklenika, hladnjače, uzgoja akvakulture, soma, jegulje..." govori Krnić. Poziv će, kaže, uputiti i veleposlanstvima, odnosno gospodarskim komorama Njemačke, Austrije, Češke i drugih zemalja, da ga prezentiraju svojim investitorima. A ovisno o iskazanom interesu domaćih i stranih investitora, u Općini će raditi na parcelaciji zone.

Zeleni punkt RH


Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u listopada 2019. dozvolu za istraživanje geotermalnih voda za istražni prostor "Babina Greda 1" dodijelilo je tvrtki poduzetnika Dragana Jurilja, a njegov je projekt u lipnju ove godine pruzela ENNA Grupa, u vlasništvu Pavla Vujnovca. Prioritet im je također gradnja elektrane. Istražni prostor "Babina Greda 2" dodijeljen je "Geotermalnim izvorima", koji su izradili projektno-tehničku dokumentaciju za projekt Istraživanje i eksploatacija geotermalnog potencijala na području VSŽ-a, vrijednu 2,1 milijun kuna, od čega je 85 posto sufinancirao EU, a ostatak Županija i Općina. U planu su dvije bušotine, jedna će biti proizvodna, ako se potvrdi kao pozitivna, a druga utisna, kako bi se voda mogla vraćati u ležište na dogrijavanje jer stijene u podzemlju konstatntno griju vodu, koja nastavlja cirkulirati. Ugrubo, prema procjenama, za obje je potrebno 120 milijuna kuna.

"Što se tiče mene, kao načelnika, najbolje je da prodamo firmu i da u realizaciju ovoga projekta krenu ljudi koji imaju kapital, te će na taj način sve biti brže i lakše stavljeno u funkciju i izgrađeno. Sva je dokumentacija pripremljena, sve je spremno za bušenje i najbolje bi to sada bilo prepustiti privatnim investitorima. Tu je prioritet izgradnja energane, posebice sada, kada se svi okreću zelenoj energiji, pa bi, uz već postojeću, Babina Greda bila zeleni punkt Hrvatske", zaključuje.

Vjeruje da će cijela zona biti popunjena i otvoriti brojna radna mjesta, jer će nuditi razne mogućnosti razvoja i korištenja geotermalne vode, ovisno o temperaturi koja će korisnicima biti potrebna.

Marija Lešić Omerović
PROCJENA GEOTERMALNOG POTENCIJALA
Neki ulagači zainteresirani za korištenje toplinske energije čekaju bušenje i potvrdu geotermalnog potencijala jer će namjena ovisiti o temperaturi vode. Studijom procjene potvrđeni su nalazi prethodnih istraživanja i s gotovo 90-postotnom vjerojatnošću može se računati na kapacitet od 74 litara vode u sekundi s temperaturom na ušću bušotine od 125 ºC. To daje kapacitet proizvodnje topline od 27 MW i netoproizvodnju električne energije od 1 MW. Analize pokazuju i mogućnost dobivanja mnogo viših temperatura (viših od 170 ºC) uz dubinu od 3800 metara, što bi dalo snagu za geotermalnu elektranu od 15 do 20 MW.

OSIGURATI NOVAC
Tvrtka u vlasništvu Općine i Županije izradila je projekt, pripremila svu dokumentaciju i sada treba osigurati novac za početak bušenja. A sve dosad napravljene studije pokazuju da je riječ o golemom prirodnom bogatstvu, velike izdašnosti i visoke energetske kvalitete.

Istražne prostore dobili su “Geotermalni izvori” i Dragan Jurilj, a njegov je projekt preuzela ENNA Grupa

Možda ste propustili...

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike