Regija
PRVA GENERACIJA FIZIOTERAPEUTA

I srednjoškolci iz udaljenijih područja stižu u Orahovicu
Objavljeno 22. rujna, 2022.
Upisano je 20 učenika, interes se očekuje i sljedeće školske godine
ORAHOVICA - Za orahovačku Srednju školu ‘‘Stjepan Ivšić‘‘ ova je školska godina posebna jer je s nastavom prvi put krenuo smjer fizioterapeutskog tehničara koji pohađa dvadesetero učenika. Jedna je od predavačica u tom razredu i orahovačka liječnica, dr. Marijana Vidaković-Peček, koja je iznimno zadovoljna što je Orahovica konačno dobila jedan srednjoškolski medicinski smjer.

- Svjedočimo povijesnim trenutcima u kojima u našoj orahovačkoj školi prvi put nastavu slušaju učenici smjera fizioterapeutski tehničar i ja vjerujem kako je ovo jedna prelijepa priča u kojoj će sljedeće godina biti jednako ovakav interes. Ovo su prekrasna djeca iz svih krajeva i, ono što je najljepše, iznimno su zainteresirana za ovaj smjer, željna su učiti i naučiti, i tako je puno lakše raditi. Moram zahvaliti svima koji nam pomažu u realizaciji ovog projekta ili, bolje rečeno, ove povijesne priče, posebno orahovačkom Crvenom križu i gospodinu Željku Kišu te rođenom Orahovčaninu Ivanu Perkoviću, koji godinama dovozi medicinsku opremu u naš grad s kojom i mi danas ovdje u školi radimo – rekla je dr. Vidaković-Peček.

Zanimljivo je da učenici dolaze iz različitih naselja ovog dijela Slavonije. Mirko Damjanović je iz Požege, oduševljen je što je upisao ovaj smjer, a u Orahovici je i na stanu.

- Oduvijek sam razmišljao školovati su u grani zdravstvene djelatnosti i baš me je ovaj smjer potaknuo da dođem u Orahovici i upišem ga jer me jako zanima baš fizioterapija. Posebno me raduje što nakon škole u istom gradu ima i fakultet za fizioterapiju, koju namjeravam nakon škole i upisati. Orahovica me je kao grad oduševila, divno okružje, dobri ljudi, odličan grad za školovanje – kaže Mirko.

Lara Krupa i Luka Kovač su iz Mikleuša i također su željeli upisati baš fizioterapiju.

- U osmom razredu nam je razrednik Dino Mataz, koji je iz Orahovice, pričao o ovom smjeru u Orahovici i jako mi se to svidjelo jer sam željela četverogodišnju medicinsku školu, a ovdje mi je blizu, i tako je sve krenulo. Danas sam presretna i uživam – kaže Lara, a Luku je također razrednik Mataz ponukao na odabir daljnjeg školovanja.

- Puno smo doznali od njega o otvaranju ovog smjera u Orahovici, meni se to odmah svidjelo i baš bih svima i nadalje preporučio da taj smjer upišu ovdje, jer nakon škole imamo mogućnost studiranja, pa poslije čak i zapošljavanja – kaže Luka.

I Anja Celcner, Orahovčanka, iznimno je zadovoljna smjerom i ekipom u razredu.

- Medicinska škola uvijek je bila moj prvi izbor i kada sam čula da se u mom gradu ovakvo nešto nudi, odmah sam se odlučila upisati. Moram priznati da mi je sve odlično, nastava, tematika baš onako kako sam si zamišljala i željela, i naravno da želim nastaviti i sa studijem – rekla je Anja.

Vladimir Grgurić
USKORO I SMJER DENTALNOG TEHNIČARA
Orahovačka srednja škola iznimno je zadovoljna interesom za fizioterapeutskog tehničara. “Sudeći po zanimanju ove godine, vjerujem da ćemo i iduće upisivati ovaj smjer. Politika je škole da provodimo ankete i smjerove odabiremo prema želji učenika. U fazi smo nabave opreme za poseban medicinski praktikum za ovaj smjer, puno nam pomaže Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo i dekan Včev te naš GD Crvenog križa. Zasad je problem jedino sa stručnim kadrom, ali nekako se snalazimo i tu će nam podršku dati orahovački fakultet”, kaže v. d. ravnatelja srednje škole Davor Jeger. Smjer fizioterapeutskog tehničara nije jedini medicinski koji će biti moguće pohađati u Orahovici. “Uvelike radimo na tome kako bismo i smjer dentalnog tehničara doveli u Orahovicu jer će i taj studij na našem fakultetu krenuti. Radimo i projekt izgradnje studentsko-učeničkog doma, koji se pokazao kao nužnost jer je sve više i studenata, a sada i učenika, koji nam dolaze iz daljih gradova i mjesta. Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost našeg grada i na tome moramo ustrajati”, kaže gradonačelnik Saša Rister.

Možda ste propustili...

NAKON 18. OCJENJIVANJA

Šampionske su dvije rakije i džin

ĐAKOVŠTINA “NA PUTEVIMA EU PROJEKATA”

Obišli su projekte koji su financirani iz EU fondova

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana