Regija
PREBROJAVANJE JE NUŽNO

Monitoring pomaže zaštićenim vrstama
Objavljeno 21. rujna, 2022.
Podatci o veličini populacije i području rasprostranjenosti koriste se za ocjenu stanja očuvanosti ptica, biljki, leptira...

Jedna od aktivnosti djelatnika Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije provedba je monitoringa, praćenje stanja zaštićenih vrsta na području županije i sudjelovanje u tradicionalnom međunarodnom zimskom prebrojavanju ptica vodarica (IWC).



Cilj monitoringa je prikupiti podatke o veličini populacije i području rasprostranjenosti, koji se koriste za ocjenu stanja očuvanosti vrste. Proveden je monitoring kockavice, crne žune, bijele rode, pčelarice, lastavica i piljaka te leptira i jelenka. Zimsko prebrojavanje ptica vodarica (IWC) koordinirali su Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode (HDZPP), Udruga Biom i Udruga Zeus. Tijekom siječnja na 11 promatranih vodenih staništa na području županije evidentirane su 34 vrste ptica, odnosno ukupno 2552 jedinke.

Prava kockavica, močvarni tulipan ili logorica, strogo je zaštićena vrsta iz porodice ljiljana, čiji cvjetni listići sliče šahovskoj ploči. Monitoring kockavice proveden je u ožujku na šest trajnih ploha na području općina Suhopolje i Crnac. Crna žuna najveća je ptica iz porodice djetlovki u Hrvatskoj. Prepoznatljiva je po crvenoj tjemenoj kukmi kod mužjaka i crvenom zatiljku kod ženki. Potrebna su joj stara, raspadajuća stabla i panjevi za hranjenje te visoko drveće za gniježđenje i odmor. Ove godine uočena je na devet od ukupno 14 istraživanih točaka.

Bijela roda strogo je zaštićena i zabranjeni su svi oblici namjernog hvatanja, ubijanja i uznemiravanja, kao i namjernog uništavanja ili uzimanja jaja, gnijezda ili legla, a zaštićena je i međunarodnim konvencijama. Zabilježeno je 67 aktivnih gnijezda bijele rode i 155 mladih roda.

Pčelarica je ptica selica šarenoga, plavo-zelenog i crveno-smeđeg, perja, sa širokom žutom mrljom ispod kljuna. Njezina prisutnost potvrđena je na pet od ukupno deset istraživanih lokacija. Lastavice i piljci u Hrvatskoj obitavaju u razdoblju od ožujka do kraja rujna, lastavice vanjska repna pera imaju dosta dulja od ostatka repa, a kod piljka rep je tek plitko rašljast. Na promatranim kvadrantima utvrđena su 73 aktivna gnijezda lastavica i piljaka.

Leptiri su jedna od najvažnijih indikatorskih vrsta jer se najlakše uoči njihov nestanak ili smanjenje brojnosti populacije, a jelenka nalazimo u hrastovim i ostalim listopadnima šumama sa starim raspadajućim stablima.

Petar Žarković
PORAST BROJA ZABILJEŽENIH VRSTA
Prema riječima ravnateljice JU Tatjane Arnold Sabo, ove godine zabilježeno je 13 aktivnih gnijezda bijele rode više nego lani, od kojih sedam novih, i 24 mlada ptića više. “Monitoringom pčelarice evidentirano je još jedno stanište na kojem se ta strogo zaštićena vrsta gnijezdi, a evidentiran je i veći broj ptica u letu. Obilaskom terena potvrđena su i dva aktivna gnijezda orla štekavca. Zimskim prebrojavanjem ptica utvrđen je porast broja zabilježenih vrsta, ali i njihove brojnosti na području županije”, kaže Sabo.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike