Crna kronika
SUD GA OSUDIO NA UVJETNU KAZNU

Spolno zlostavljao sedmogodišnju curicu, a jednoj ženi čuva djecu
Objavljeno 22. rujna, 2022.
Muškarac srednje životne dobi osuđen je na uvjetnu kaznu zbog spolnog zlostavljanja i iskorištavanja 7-godišnje susjede. Jedan hrvatski općinski sud proglasio ga je krivim jer je neutvrđenog dana u studenome 2018., s ciljem zadovoljenja svojeg spolnog nagona, nakon što je djevojčica izišla iz kupaonice noseći na sebi pidžamu, iskoristivši odsutnost njezinih roditelja iz kuće, koji su bili u dvorištu, djevojčicu, suprotno njezinoj volji, jednom rukom uhvatio za stražnjicu, a drugom ju dirao po grudima. Time je djetetu narušio spolnu slobodu i u njega izazvao osjećaj straha i neugode.

Sud ga je nepravomoćno osudio na zatvorsku kaznu od osam mjeseci, no ako u vremenu provjeravanja od dvije godine ne počini novo kazneno djelo, zatvor neće vidjeti. Optuženik je na sudu u izjavi o osnovanosti optužnice naveo da se ne smatra krivim. Poricao je počinjenje kaznenog djela navodeći da je u studenome 2018. boravio kod susjeda i njihove djece, gdje je ostao samo taj jedan dan. Toga su dana trebali rezati drva, no pili su pivo, a djeca su bila u drugoj prostoriji. Tvrdio je da je otac djevojčice stalno bio s njim i da nije ostao sam u kući s djecom, te da nije pipkao dijete. Rekao je kako je sve to izmislio njezin otac i dodao da jednoj osobi čuva djecu.

Djevojčica je izjavila kako njezin susjed više ne dolazi k njima u kuću jer ju je pipkao. Nakon tog čina je izišla i rekla sve tati i mami, tata je cijepao drva, a mama je prala rublje. Tada susjed ništa nije rekao, nego je pobjegao van, a tata mu je rekao da to ne smije raditi. Na dvorištu je bio i njezin brat, koji se igrao. Majka tada 7-godišnjakinje kazala je da je prala rublje izvan kuće kada je djevojčica istrčala i ispričala što se dogodilo. Susjed je toga dana kod njih cijepao drva, a u kuću je ušao kako bi popio vode, njezin je suprug cijepao drva, a kada mu je rekla što se dogodilo nazvao je policiju.

Otac djevojčice rekao je sudu da je optuženik s njim cijepao drva u dvorištu kada je kazao da mora na WC, te je otišao u kuću. Malena je istrčala iz kuće i otišla plačući do mame, koja je vješala rublje. Nakon pola sata kći joj je rekla da ju je optuženik uhvatio za grudi i štipnuo za stražnjicu. Otac je dodao kako je nazvao policiju, koja je došla i odvela optuženika, koji je bio pijan. Sud je ocijenio da su roditelji i dijete rekli istinu, suprotno optuženiku, čija je obrana neodređena i neuvjerljiva kada tvrdi da nije dirao djevojčicu, pa se zbog toga obrana i ne usvaja.

Sud je pri određivanju kaznene odgovornosti primijenio zakon koji je vrijedio u vrijeme počinjenja kaznenog djela kao zakon blaži za počinitelja, jer je izmjenama Kaznenog zakona iz 2018. godine za predmetno kazneno djelo pooštrena kazna zatvora na kaznu od jedne godine do osam godina, a taj je zakon i sada na snazi.

U obrazloženju presude sud navodi kako je pri odabiru vrste i visine kazne kao olakšavajuće okolnosti uzeo u obzir da je optuženik osoba izuzetno loših imovinskih prilika i da je bio pod utjecajem alkohola u vrijeme počinjenja kaznenog djela. Kao otežavajuću okolnost sud je uzeo u obzir njegovu prethodnu osuđivanost. Na temelju Zakona o kaznenom postupku, optuženik je oslobođen plaćanja troškova kaznenog postupka jer je nezaposlen, bez posebne imovine, pa bi plaćanjem troškova kaznenog postupka bilo dovedeno u pitanje njegovo osobno uzdržavanje. S.Lacić
8

mjeseci zatvora kazna

je ako ponovi (ne)djelo

Možda ste propustili...

ZAUSTAVILI GA NA GRANICI

Izgon iz RH zbog krivotvorene vize

SUDARI I SLIJETANJA S CESTE DILJEM SLAVONIJE

Zbog neopreza vozača u više nesreća ozlijeđeno 11 osoba

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi