Svijet

Putin prijeti, Rusija mobilizira 300 tisuća rezervista
Objavljeno 21. rujna, 2022.
Kremlj odbio odgovoriti na pitanja o eventualnom zatvaranju granica zbog mobilizacije

Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je u srijedu zapadnim zemljama "svim raspoloživim sredstvima" ugroze li Rusiju i najavio mobilizaciju stotina tisuća ruskih rezervista za nastavak rata u Ukrajini.

Rusija će mobilizirati 300 tisuća rezervista za rat Ukrajini, objavio je ministar obrane Sergej Šojgu.

Netom prije je ruski predsjednik Vladimir Putin objavio prvu djelomičnu mobilizaciju od Drugog svjetskog rata, rekavši da su potrebne dodatne snage za pobjedu u ratu protiv Ukrajine i njezinih zapadnih pomagača.

Šojgu je objavio da je u tom ratu dosad poginulo 5397 ruskih vojnika, što je prva svježa službena informacija o broju ruskih žrtava u gotovo pola godine.

Ministar odbacuje procjene Kijeva i zapada da je Rusija pretrpjela teške gubitke i tvrdi da se 90 posto ranjenih ruskih vojnika vratilo na bojište.

Pentagon je objavio u kolovozu da je između 70.000 i 80.000 ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno u Ukrajini.

Šojgu kaže da Rusija ima 25 milijuna potencijalnih boraca na raspolaganju.

Odluka o djelomičnoj mobilizaciji zasad se odnosi samo na rezerviste s ranijim vojnim iskustvom.

Šojgu je objasnio da se to odnosi na oko 300.000 ljudi. Oni će prije odlaska u Ukrajinu proći dodatnu obuku.

Mobilizacija bi trebala pomoći "konsolidaciji" područja koja je Rusija zauzela u Ukrajini, tvrde ruski dužnosnici.

Putin prijeti

Putin je u srijedu u obraćanju naciji ponovo zaprijetio zapadu.

"Ako teritorijalni integritet naše zemlje bude u opasnosti, mi ćemo odgovoriti svime što raspolažemo da zaštitimo Rusiju i naš narod. To nije blef", kazao je Putin.

Ustvrdio je, ne navodeći dokaze, da zapad kuje zavjeru s namjerom da uništi Rusiju koristeći se "nuklearnim ucjenama".

Optužio je Sjedinjene Države, EU i Britaniju da potiču Ukrajinu da nastavi rat.

"Ta agresivna proturuska politike prešla je sve granice", rekao je Putin. "Ne blefiram, a svi koji nas pokušavaju ucijeniti nuklearnim oružjem trebaju znati da se ono može usmjeriti i prema njima".

U suštini, Putin igra na kartu da će rast rizika od izravnog sukoba Rusije i NATO, koraku prema trećem svjetskom ratu, dovesti do toga da zapad prvi 'trepne' u svojo podršci Ukrajini, što se dosad nije dogodilo.

Reakcije

Ruska mobilizacija bila je predvidljiv korak koji će se pokazati krajnje nepopularnim i pokazuje da se rat ne odvija prema planu Moskve, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak, a zapadni dužnosnici smatraju da prijetnje ruskog predsjednika predstavljaju zabrinjavajuću eskalaciju.

Djelomična mobilizacija, koju je naredila Rusija, daljnja je eskalacija sukoba u Ukrajini na koju njemačka vlada razmatra svoj odgovor, rekao je njemački vicekancelar u srijedu.

Robert Habeck je rekao da je to "još jedan loš i pogrešan korak Rusije, o kojem ćemo naravno razgovarati i politički se konzultirati o tome kako odgovoriti".

Govor ruskog predsjednika bio je zabrinjavajuća eskalacija i prijetnje koje je uputio moraju se ozbiljno shvatiti, rekla je britanska podtajnica vanjskih poslova Gillian Keegan za Sky News.

"Jasno je da je to nešto što bismo trebali shvatiti vrlo ozbiljno jer, znate, mi nemamo kontrolu - nisam siguran da ni on ima kontrolu, stvarno. Ovo je očito eskalacija", rekla je Keegan.

"To je jezivo... To je ozbiljna prijetnja, ali prijetnja koja je već bila upućena", rekla je za BBC u drugom intervjuu.

"Cjelokupno obraćanje bile su nove Putinove laži, bilo je to ponovno pisanje povijesti", rekla je Keegan.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova, komentirajući Putinovo obraćanje, poručilo je da Kina poziva sve strane da se posvete dijalogu i konzultacijama i pronađu način da odgovore na sigurnosna pitanja svih strana.

Aneksija Donbasa

Putin je u govoru eksplicitno podržao referendumu u dijelovima Ukrajine koji su pod ruskom kontrolom, što je prvi korak u mogućoj aneksiji još jednog dijela Ukrajine, ovaj put otprilike veličine Mađarske.

Takozvane narodne republike Doneck i Luhansk, koje je Putin priznao kao neovisne države prije invazije, uskoro planiraju plebiscit o priključenju Rusiji.

"Mi ćemo podržati njihovu odluku, većine stanovnika Donecka, Luhanska, Zaporižje i Hersona", kazao je Putin.

"Nemamo ih pravo pustiti na milost i nemilost njihovim napadačima i ignorirati njihovu želju da sami odlučuju o svojoj sudbini".

Ta izjava utire put za pripojenje oko 15 posto ukrajinskog teritorija.

Zapadne zemlje i Ukrajina osudile su takve planove.

Formalnom aneksijom Putin si stvara preduvjet za korištenje nuklearnog oružja jer po ruskoj doktrini ima pravo odgovoriti nuklearnim oružjem čak i ako se Rusiji zaprijeti konvencionalnim.

 

Kremlj odbio odgovoriti na pitanja o eventualnom zatvaranju granica zbog mobilizacije

Glasnogovornik Kremlja odbio je u srijedu odgovoriti na pitanja o eventualnom zatvaranju ruskih granica kako bi se spriječio bijeg vojno sposobnih osoba nakon što je objavljena djelomična mobilizacija za potrebe rata u Ukrajini.

Karte na letovima iz Rusije brzo su se rasprodale u srijedu nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio hitnu mobilizaciju 300.000 pričuvnika, prenosi britanska agencija Reuters.

Podaci Google Trends-a pokazuju skok u pretraživanjima za Aviasales, najpopularniju rusku web stranicu za kupnju karata za letove.

Izravni letovi iz Moskve za Istanbul u Turskoj i Erevan u Armeniji, oba odredišta koja Rusima omogućuju ulazak bez vize, rasprodani su u srijedu, prema podacima Aviasalesa, a ni neke linije s međuslijetanjem, uključujući one od Moskve do Tbilisija, također nisu bile dostupne.

Glasnogovornik Dmitrij Peskov kazao je novinarima da će ruska vlada "vrlo brzo" objaviti koje će kategorije građana biti izuzete od mobilizacije rezervista s vojnim iskustvom za služenje u Ukrajini. H