Regija
JOŠ JEDNO NEVRIJEME

Led izbušio listove duhana
Objavljeno 21. rujna, 2022.

SLATINA - Premda je u utorak došlo do smirivanja vremenskih prilika, na dijelu područja grada Slatine i susjedne općine Sopje oko 13 sati došlo je do kratkotrajnog ali jakog grmljavinskog nevremena.


Prijeteći oblaci iznenada su zacrnili nebo i ubrzo je počela padati kiša, a na području Španata, Novaka, Bakića, Josipova i Gornjeg Miholjca uz jaku kišu  dvadesetak minuta padala je i obilna tuča veličine lješnjaka. Na tom području poljoprivrednici se najviše bave uzgojem duhana, na kome je led počinio značajnu štetu. Na nekoliko plantaža neobrani listovi duhana toliko su izbušeni da vlasnici oporavak tako oštećenog duhana ocjenjuju nemogućim.

Kad se nevrijeme smirilo, Danica i Dinko Brezec iz Josipova u općini Sopje otišli su vidjeti stanje duhana na svojoj njivi nedaleko od Gornjeg Miholjca i, kažu, imali su što vidjeti. Berba duhana približno je na sredini, ali ne znaju hoće li dalje imati što brati. Siniša Klement iz slatinskoga prigradskog Gornjeg Miholjca ima duhan na tri jutra zemljišta, ali smatra da će imati samo 30 do 40 posto uroda koji bi imao u „normalnim“ vremenskim uvjetima. I Željko Kolinger, također iz Gornjeg Miholjca, ne zna koliko će i kakvih listova moći ubrati poslije ovakve tuče, a tek je sredina berbe. 


Kolinger kaže da je posebno neobično vrijeme kad se ova nepogoda dogodila. Naime, ljudi koji se već dugi niz godina bave poljoprivredom kažu da je tijekom kolovoza nepogoda s tučom uobičajena pojava, ali da led pada koncem rujna rijetka je i neobična pojava. Tada se više led ne očekuje pa su vlasnici duhana i jučerašnjom tučom neugodno iznenađeni.

Petar Žarković

Možda ste propustili...

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

Najčitanije iz rubrike