Sport
HRVATSKA U DOBROJ POZICIJI

Neće biti dobro ako Vatreni sad počnu nešto kalkulirati
Objavljeno 21. rujna, 2022.
U reprezentaciji se slažu - ključna je utakmica s Dancima na Maksimiru

Hrvatsku nogometnu reprezentaciju ovog tjedna očekuju posljednja dva susreta u skupini A1 Lige nacija, protiv Danske u četvrtak u Zagrebu te Austrije u nedjelju u Beču. Svi se nadamo kako Vatrenima to neće biti i posljednji dvoboji u trećem izdanju UEFA-ina natjecanja, odnosno da će izabranici Zlatka Dalića ugrabiti priliku koju su si sami stvorili te sljedećeg lipnja prvi put zaigrati na završnom turniru najbolje četiri reprezentacije u borbi za trofej.



Za osvajanje prvog mjesta koje vodi na završnicu postoji nekoliko scenarija, a najjednostavniji je onaj po kojem Vatreni ne ovise ni o kome - pobijediti i Dance i Austrijance. Podsjetimo, nakon zgusnutog lipanjskog dijela Lige nacija i četiri odigrana susreta u vodstvu je Danska s devet bodova, Hrvatska ima sedam, Austrija četiri, a Francuska tek dva boda. Takvo stanje na tablici u našoj skupini uoči rujanskih susreta sasvim sigurno nije nitko predvidio, bar dio da će svjetski prvaci biti posljednji te im prijeti i ispadanje u Ligu B. Zanimljivost raspleta naše skupine je i ta da se po tri reprezentacije bore za prvo mjesto (Danska, Hrvatska, Austrija), ali i izbjegavanje posljednjeg (Hrvatska, Austrija, Francuska).

Nama su, naravno, najvažnije kombinacije vezane uz hrvatsku reprezentaciju. Vatreni mogu biti prvi, ali u najcrnjem scenariju i posljednji, tako da je jasno kako nikakvog ležernog pristupa ovim susretima ne smije biti. Nakon očajnog starta i 0:3 protiv Austrije u Osijeku vjerojatno je bilo jako malo onih koji su vjerovali kako će Hrvatska u posljednja dva kola sama odlučivati o svojoj sudbini, s nimalo nerealnim izgledima za osvajanjem prvog mjesta. Već je istaknuto kako je najjednostavnija, ali istovremeno i najzahtjevnija opcija ona u kojoj će Hrvatska upisati tri boda i u Zagrebu i u Beču. Dance smo svladali u Kopenhagenu (1:0) u susretu s dva potpuno različita lica. Onim boljim, u drugom poluvremenu kada su u igru ušli Modrić i Kovačić, Vatreni su izdominirali Dance te im tako pokvarili savršen učinak, a sebi širom otvorili vrata prema završnom turniru.

Upravo je uzvratni susret s Danskom ključan jer se ovisno o njegovu ishodu raspleću svi ostali scenariji. U slučaju naše pobjede, tada bi nam u posljednjem kolu u Beču mogla igrati sva tri znaka. Naime, s pobjedom smo sigurno prvi, no s remijem pa i porazom mogli bismo također na završni turnir, ali pod uvjetom da nam pomognu Francuzi. "Tricolori" će ponajprije igrati za sebe, jer im prijeti ispadanje, no ako ne izgube od Austrije i Danske, tada bi Hrvatska zadržala prvo mjesto neovisno o ishodu bečkog susreta. Ako s Dancima remiziramo, ne ovisimo više isključivo o sebi, ali isto tako nije nemoguć povoljan rasplet za nas. Za to bismo morali slaviti u Beču, a Francuzi ne izgubiti od Danaca u Kopenhagenu u posljednjem kolu. Eventualni naš sutrašnji poraz na Maksimiru značio bi sigurno prvo mjesto Danske, a nama neizvjesnost jer bismo u Beču novim porazom mogli i "skliznuti" u Ligu B, ako Francuzi upišu obje pobjede.

Kao što je vidljivo, kalkulacija je puno, no jedino je važno da Vatreni u ove dvoboje ne uđu kalkulantski. Sa svojim "normalnim" pristupom straha od ispadanja ne bi smjelo biti, a finalni je turnir itekako dohvatljiv.

Goran Roguljić
Dr. Bahtijarević nakon 30 godina napušta Vatrene
Od hrvatske reprezentacije oprostio se dugogodišnji liječnik Vatrenih, dr. Zoran Bahtijarević, koji je prihvatio nove izazove kao voditelj medicinskog odjela Europske nogometne federacije UEFA-e, objavio je Hrvatski nogometni savez. Bahtijarević odlazi nakon 30 godina u HNS-u, u kojem je od 1992. godine kao liječnik prošao sve uzrasne kategorije, a s A reprezentacijom bio izravni sudionik sedam velikih natjecanja i osvajač srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji.

- Uglavnom, ja sam deda, a deda ne trči po terenu, pa sam se počeo bojati da će publika početi vikati da pošalju nosila po mene. Trideset godina je puno, moj plan je bio otići kad se Luka i starija generacija oproste od reprezentacije, tako da se povučem i da to nitko ne skuži. Međutim, Luka je odlučio ostati do Eura, a to bi ipak bilo teško dočekati. Međutim, s izbornikom sam se već dogovorio da ćete jednu medalju iz Katara sačuvati i za mene - poručio je na oproštaju od Vatrenih dr. Bahtijarević, koji je uz prigodne tople riječi zahvale dobio i svoj dres s brojem sedam te tortu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike