Sport
VEĆINA SPONZORA OSTALA NIJEMA NA ZAHTJEVE

Radnicima se mora dati odšteta
Objavljeno 21. rujna, 2022.
Nekoliko organizacija za ljudska prava pozvalo je sponzore Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru 2022. da obeštete radnike koji su radili na gradilištima prvenstva, navodeći zlostavljanje i teške uvjete rada. Nevladine organizacije redovito kritiziraju radne uvjete radnika koji su godinama bili na raznim gradilištima natjecanja planiranog u ovom bogatom plinskom emiratu u Zaljevu od 20. studenoga do 18. prosinca.

- Deset od 14 korporativnih partnera FIFA-e nije javno obećalo kompenzaciju niti je odgovorilo na zahtjeve za raspravu o zlostavljanju povezanih sa SP-om - žale se Human Rights Watch, Amnesty International i FairSquare u zajedničkoj izjavi.

- Samo dva mjeseca do početka prvenstva sponzori bi trebali upotrijebiti svoj značajan utjecaj kako bi izvršili pritisak na FIFA-u i Katar da ispune svoje obveze u pogledu ljudskih prava prema tim radnicima - poziva Minky Worden, direktor Globalnih inicijativa pri Human Rights Watchu.

Samo četiri partnerske tvrtke Svjetskog nogometnog prvenstva - Adidas, Coca-Cola, McDonald‘s i AB InBev, obvezale su se na novčanu naknadu, preciziraju tri nevladine organizacije. Visa, Hyundai-Kia, Qatar Energy, Qatar Airways, Vivo, Hisense, Mengniu, Wanda Group, Crypto i Byju su partneri i sponzori koji nisu odgovorili na zahtjeve nevladinih organizacija.

Ivana Liović
Najčitanije iz rubrike