Novosti
EMA UPOZORAVA

Pandemija COVID-a nije gotova
Objavljeno 21. rujna, 2022.
Dužnosnik Europske agencije za lijekove (EMA) u utorak je rekao da pandemija COVID-19 nije gotova, suprotno američkom predsjedniku Joeu Bidenu, koji je rekao da je ona završila. "Mi u Europi i dalje smatramo da pandemija traje te je važno da se članice pripreme za kampanju cijepljenja, posebice adaptiranim cjepivima koja će spriječiti daljnje širenje ove bolesti na kontinentu", rekao je Steffen Thirstrup iz EMA-e, referirajući se na nova cjepiva prilagođena novim varijantama virusa. Thirstrup je upitan o Bidenovoj izjavi o kraju pandemije. "Ne mogu jasno reći zašto je predsjednik Biden došao do tog zaključka", rekao je.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra kako pandemija ostaje globalna kriza, no da je kraj na vidiku ako će države koristiti alate koji su im na raspolaganju. Dužnosnici EMA-e su ponovili poziv izvršne direktorice Emer Cooke da se Europljani cijepe booster dozom u idućim mjesecima. EMA je proteklih tjedana podržala niz cjepiva adaptiranih protiv omikron-soja kao boostere da bi se smanjio rast broja zaraza tijekom jeseni i zime. Čelnik te agencije za strategiju cijepljenja Marco Cavaleri rekao je da se razmatra upotreba adaptiranih cjepiva za temeljno cijepljenje te da se razgovara o vrstama podataka koji bi podržali takvo odobrenje.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 480 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 od 3832 testirana te je broj aktivnih slučajeva ukupno 4074, a umrlo je pet osoba, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite. Na bolničkom liječenju je 440 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 15 na respiratoru. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do 20. rujna ove godine ukupno je zabilježeno 1.225.365 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 16.854 umrle. U samoizolaciji je trenutačno 3021 osoba. Zaključno s 19. rujna cijepljene su 2.317.953 osobe bar jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 2.248.176 osoba, što čini 68,86 posto odraslog stanovništva. H