Regija
NOVA POSLOVNA IDEJA AGRO-KLASTERA

Samoposlužni automat s domaćim proizvodima
Objavljeno 21. rujna, 2022.
Automat radi 24 sata, građanima se nude orašasti plodovi, voćni sokovi, jaja iz slobodnog uzgoja, med, sirevi, pekmezi
VINKOVCI



Nedavno je na ulazu u zgradu Županije vukovarsko-srijemske u Glagoljaškoj ulici u Vinkovcima postavljen samoposlužni aparat s ponudom proizvoda domaćih proizvođača, članova Agro-klastera Vukovarsko-srijemske županije. Ideja je to i realizacija agilnog klastera, koji i na ovaj način omogućuje svojim članovima prodaju proizvoda.



Prednost je što je nadohvat ruke, u središtu je grada i 24 sata na raspolaganju. U ponudi su proizvodi domaćih OPG-ova, a partneri Agro-klastera građanima su ponudili orašaste plodove, voćne sokove, jaja iz slobodnog uzgoja, med, sireve, pekmeze - sve proizvedeno na području najistočnije županije.

Dio je to europskog projekta koji su u Agro-klasteru kandidirali i realizirali u suradnji s malim proizvođačima osluškujući želje građana.

- Cilj je bio domaćem stanovništvu olakšati pristup domaćim proizvodima, a našim OPG-ovima, u skladu s ciljevima projekta teškog 750 000 kuna, omogućiti približavanje lokalnom tržištu. Samouslužni aparat jedan je od elemenata projekta povezivanja lokalnih proizvođača s lokalnim tržištem kako bi ti proizvodi bili dostupniji nego dosad. Kupnja je relativno jednostavna, kao i na sličnim automatima. Ubaci se gotovinski iznos, pritisne broj željenog proizvoda, otvori se polica, izbaci željeni proizvod i povrat novca i cijeli posao time je završen - pojašnjava prvi čovjek Agro-klastera, Zdenko Podolar, dodajući kako su na aparatu postavljene upute i rukovanje je jednostavno.

Ovo je prvi takav automat u najistočnijoj županiji, a ako se pokaže da je građanima koristan i da postoji zanimanje, u Agro-klasteru kažu kako namjeravaju slične automate postaviti na dodatnim lokacijama i u drugim naseljima županije.

Kada je riječ o cijenama proizvoda, one su uvijek relativna stvar, no, razumljivo, kvalitetan proizvod, pogotovo što je od domaćih proizvođača, morat će se i malo više platiti. Primjerice, deset domaćih jaja u automatu stoji 15 kuna, no s obzirom na cijene u trgovini, to i nije tako skupo, a domaće je.

- Ti su proizvodi možda malo skuplji, iako ne uvijek, nego u trgovačkim centrima, u kojima je najčešće riječ o industriji ili uvozu, a koji su onda jeftiniji za razliku od domaćeg, proizvedenog na našem OPG-u. Mislim da su cijene prihvatljive i da trebamo biti svjesni kako pomažemo naše male proizvođače, ali i sebe da taj naš ruralni prostor ima svoj smisao, a ljudi proizvode, rade i žive od svog rada - zaključuje Zdenko Podolar.

Sukladno pozitivnim trendovima povećanog zanimanja za domaće proizvode, posebno posljednje dvije godine, u Agro-klasteru nastavljaju promociju domaćih proizvoda u sklopu kampanje "Domaće je naše". Dio toga je i ovaj "EU automat" sa željom da se pomogne lokalnom proizvođaču prodati domaći proizvod, a lokalnom stanovniku ponudi izbor i dostupno mjesto za kupnju domaćeg proizvoda te da on, što je možda najvažnije, na svom stolu posluži zdrave i kvalitetne proizvode.

Miroslav Flego
Prodajna mjesta u Soljanima i Lovasu
U Soljanima i Lovasu otvorena su prodajna mjesta za poljoprivredne proizvode, koja su predviđena EU projektom “Povezivanje lokalnih gospodarstava prema mladim i starijim skupinama na području Vukovarsko-srijemske županije”. Partneri su TINTL, PO Sovar, OPG Slavica Dumenčić, Torzo d. o. o. i OPG Vlatko Glavašić.

U ponudi su proizvodi tih proizvođača: orasi, jaja, med, pekmez, sok od jabuke, lješnjak i drugi. Projekt je vrijedan 751 000 kuna i traje 36 mjeseci u okviru Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike