Regija
USVOJENE IZMJENE VUKOVARSKOG GUP-A

Ipak kompromis o ex hotelu Dunav
Objavljeno 21. rujna, 2022.
VUKOVAR



Više od četiri godine traje trakavica o obnovi bivšeg hotela Dunav u Vukovaru, s tim što je cijeli proces zaustavljen nakon što je Grad potpisao ugovor s investitorom, švicarskom tvrtkom Immo Invest Partner, čiji plan o izgradnji objekta visine 200 metara nije odobrilo Ministarstvo kulture. Prošloga je tjedna Gradsko vijeće Vukovara jednoglasno usvojilo izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana, a prethodno je s resornim ministarstvom postignut kompromis. Gradonačelnik Ivan Penava je izjavio kako je gradnja objekta dopuštena, ali znatno nižeg nego što je investitor planirao.

- Dopustili su da može ići do visine 50 metara, s tim što je investitoru bila sporna stavka o dopuštenoj površini od samo 400 četvornih metara, dakle praktički 20 x 20 metara, što je malo za hotel. To smo u dogovoru s konzervatorima uspjeli povećati na 500 kvadrata. Ulagači su odustali od početnih zahtjeva prihvativši ono što se nudi sukladno s GUP-om, i napokon dolazimo u fazu koja osigurava prihvatljive uvjete - rekao je, dodavši kako će se ubrzo pokazati koliko su investitori ozbiljni u namjerama.

Grad je angažirao odvjetničko društvo iz Zagreba specijalizirano za trgovačko pravo kako bi se osigurao od eventualnog gubitka sporova i mogućih komplikacija u procesu. Potencijalni je investitor cijelo vrijeme vezan uz dinamiku realizacije, međutim, svima je jasno kako, zbog toga što im konzervatori nisu dali zeleno svjetlo, predviđena dinamika nije bila sporna zbog izvođača.

- Dolazimo u fazu kada će sve poprimiti obrise normalne investicije, nadam se, s povoljnim ishodom. Radi se o lokaciji koja je možda najbolja i najljepša u Vukovaru i investicija je prijeko potrebna kako zbog izgleda tako i zbog sadržaja u gradu, odnosno ponude koja nam nedostaje. Nakon usvajanja GUP-a očekuje nas još jedan aneks s izvođačem, koji će dobiti rok za projektiranje sukladno s novim GUP-om, potom projekt treba uskladiti s konzervatorima, kako ne bi dalje stornirali proces, i nakon toga je postupak u normalnim okvirima za izdavanje građevinske dozvole. Nakon toga bi slijedila uplata cjelokupnog iznosa za zemljište i nekretninu te početak radova, čiju smo dinamiku dosta strogo uvjetovali - objasnio je prvi čovjek Vukovara. D. Korpoš
Možda ste propustili...

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

Najčitanije iz rubrike