Regija
SKUPŠTINA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE

Studentske će stipendije biti veće, u tri kategorije
Objavljeno 20. rujna, 2022.
POŽEGA



Prema novoj odluci koju je donijela Županijska skupština Požeško-slavonske županije, stipendije će se razvrstavati u tri kategorije. U obrazloženju stoji kako je primarni cilj nove odluke razrada skupina financiranja kojima će se potaknuti mlade na upis i uspješan završetak upravo fakulteta iz specifičnih područja. Uvođenjem kategorija, osim zadovoljenja potreba tržišta rada, omogućeno je povećanje iznosa stipendija. No korištenje stipendije vezalo bi se i uz ostanak na području Požeško-slavonske županije.

Najavila je to županica Antonija Jozić, obrazloživši to sljedećim riječima:

- Tri su kategorije koje želimo stipendirati. Prva kategorija, područje stipendiranja, bili bi liječnici koji su deficitarni. Mi danas, primjerice, nemamo ni jednu specijalizaciju iz obiteljske medicine i vrlo brzo će nam se dogoditi da se ordinacije zatvaraju zbog odlaska liječnika u mirovinu, a mi nemamo zamjenu. Problem nije samo u obiteljskoj medicini, imamo deficit na tom području i hitno moramo nešto poduzeti. Druga kategorija studenata bila bi deficitarna zanimanja STEM. Danas Gimnazija u Požegi muku muči s profesorom matematike i fizike, jedna uistinu važna obrazovna ustanova u Požeško-slavonskoj županiji. Treća kategorija bili bi svi ostali studenti. Te tri kategorije bile bi i različite iznosom stipendija. O iznosima još razmišljamo, ali najnižu kategoriju, koja je trenutačno 600 kuna, povećali bismo minimalno za 50 posto, a druga i prva kategorija bile bi s još višim iznosima.

Stipendija bi bila i jedan od načina zadržavanja obrazovanih na području Požeško-slavonske županije. O tome je županica rekla:

- Išli bismo na varijantu da se za svaku pojedinu kategoriju raspiše natječaj, prvu i drugu kategoriju vezali bismo ugovorom da moraju tražiti zaposlenje u roku od šest mjeseci na području županije. Ako ga ne traže, vraćaju stipendije, tu ćemo se dobro zaštititi. Ako aktivno traže, a ne nađu, nisu krivi, ali moraju aktivno tražiti posao i biti šest mjeseci ovdje na raspolaganju. Treću kategoriju nećemo uvjetovati time; ako se zaposle u našoj županiji, to je odlično, ali nećemo ih opteretiti time. Želimo poslati snažnu poruku da su nam naši studenti bitni, da želimo da se vrate u našu županiju, da ovdje žive i rade. B.S.T.
Najčitanije iz rubrike