Regija
PROMOCIJA OLIMPIJADE STARIH SPORTOVA

Pastirsku igru “banga” igrali u Veroni
Objavljeno 21. rujna, 2022.
BROĐANCI



Zahvaljujući izvrsnoj suradnji s Hrvatskim savezom tradicijskih igara i sportova tamburaški sastav Olimpijade iz Brođanaca i ekipa igrača tradicijskog sporta "banga" gostovali u na 20. međunarodnom festivalu uličnih igara "Tocati" u talijanskom gradu Veroni, izvješćuju iz Općine Bizovac. Na festivalu se sastaju entuzijasti i zajednice tradicionalnih igara iz cijelog svijeta. Svake godine ulice i trgovi povijesnog gradskog središta Verone ispunjeni su tradicionalnim igrama, koje se često prenose stoljećima i usko su povezane s lokalnim područjem, bilo da se radi o društvenim ili urbanim igrama, ritualima, glazbi i plesu.

Nakon 2007. godine, kada su u Veroni bili počasni gosti, predstavnicima Olimpijade starih sportova Brođanci ovo je drugo gostovanje. Vrlo zapažene nastupe imao je tamburaški sastav prilikom svakog javnog nastupa, a posebno na svečanoj ceremoniji otvaranja u prepunom starom rimskom teatru. Pastirska igra "banga" svojom je atraktivnošću izazvala velik interes brojne publike i turista na gradskim trgovima, gdje su se održavali prezentacijski nastupi svih zemalja sudionika - Belgije, Cipra, Francuske, Grčke, Irana, Meksika, Škotske, Slovenije, Španjolske, Švicarske i Mađarske.

Gostovanje i promociju Olimpijade starih sportova Brođanci u Veroni podržali su Ministarstvo kulture i medija RH i Općina Bizovac. D.S.R.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike