Regija
NA SJEDNICI OPĆINSKOG VIJEĆA NAJVIŠE RASPRAVE IZAZVALO IZVJEŠĆE O RADU VRTIĆA

Nema odgojitelja, ali djeca upisana
Objavljeno 20. rujna, 2022.
ĐURĐENOVAC



Izvješće o radu Dječjeg vrtića Jaglac izazvalo je nezadovoljstvo oporbenih vijećnika na sjednici Općinskog vijeća Đurđenovac, koji su bili i suzdržani prilikom glasovanja.



Nakon što je ravnateljica Maja Brnjik izvijestila o radu vrtića za pedagošku godinu 2021./2022., vijećnik Ivo Kljajić kritizirao je neprovedbu projekta “Vrtićko doba – najljepše doba”, vrijednog oko 2,5 milijuna kuna, koliko je Dječjem vrtiću Jaglac namijenilo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

- Što je s odobrenim sredstvima - pitao je vijećnik Kljajić, a ravnateljica Brnjik je odgovorila:

- Projekt nije realiziran, pa sredstva nisu ni dobivena. Nije realiziran zbog toga što je došlo do deficita odgojitelja na Zavodu na zapošljavanje. Od tri pokušaja raspisivanja natječaja od veljače do lipnja nismo mogli dobiti ni jednog odgojitelja za projekt produženog boravaka i bili smo prisiljeni odustati.

Nakon što je ustvrdio kako su razlog neprijavljivanja na natječaje plaće odgojitelja u đurđenovačkom vrtiću, vijećnik Kljajić upitao je što osnivač, Općina Đurđenovac, poduzima da se riješe problemi i poboljša situacija u vrtiću. Prozvani općinski načelnik Hrvoje Toplović oštro je uzvratio.

- Okretanje pile nije korektno. Ne trebate se dječjim vrtićem, a pogotovo djecom, koristiti u sitne političke svrhe. To je ispod razine rada bilo kojeg općinskog vijećnika i bilo kojeg političkog djelatnika u Općini Đurđenovac. Trudimo se sukladno s financijskim mogućnostima da svako dijete ima primjeren predškolski odgoj. Ni jedno dijete nije ostalo neprimljeno u vrtić, što je rijedak slučaj u okruženju. Također, uz sufinanciranje Općine osigurana je predškola za djecu koja ne pohađaju redoviti program vrtića. Nemojte okretati činjenice, jer to nije korektno - zaključio je načelnik Topalović.

Vijećnika Mirka Pritišanca zanimalo je koliko je djelatnika zaposleno i koliko ih još nedostaje u vrtiću. Odgovarajući na pitanje, ravnateljica Brnjik rekla je da je uposleno osam djelatnica, od kojih je pet odgojiteljica.

- U kraćem, poludnevnom, boravku imamo četiri, a u cjelovitom dvije skupine. Prijepodne su četiri odgojiteljice, a jedna pokriva poslijepodne, s tim što smo napravili reorganizaciju rada te i ja pomažem. Nedostaje nam još jedan odgojitelj za cjeloviti, 10-satni, boravak, koji pohađa 44 djece, a tada bismo mogli produžiti i radno vrijeme vrtića, koji trenutačno radi do 15.30 - objasnila je ravnateljica.

U nastavku sjednice bez bitne rasprave usvojeno je izvješće o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine i donesena odluka o komunalnim djelatnostima, kao i odluka o donošenju strategije upravljanja imovinom. Snježana Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike