Sport
EP U TRČANJU NA 24 SATA

Trčalo se dan i noć oko, ali i na stadionu u Veroni
Objavljeno 21. rujna, 2022.
U Italiji nastupilo 17 hrvatskih trkačica i trkača, neki rušili nacionalne rekorde

Hrvatski ultramaratonci postavili su dva nacionalna rekorda na Europskom prvenstvu u trčanju na 24 sata u talijanskoj Veroni. Brzo su trčali Hrvati, ali i 40-godišnji Litvanac Aleksandr Sorokin, koji apsolutno dominira ultramaratonskim distancama. U Veroni je postavio novi svjetski rekord istrčavši za 24 sata nevjerojatnih 319.614 kilometara uz prosječni tempo od 4:30 minute po kilometru.Svjetski rekord


Sorokin je u posljednjih 17 mjeseci oborio stare svjetske rekorde legendarnog Grka Yiannisa Kourosa na 100 kilometara, potom na 100 milja, pa u utrci na 12 sati i sad na 24 sata. Kod žena najizdržljivija bila je Poljakinja Patrycja Bereznowska s pretrčanih 256.250 km. U ekipnoj konkurenciji, gdje se boduju vremena triju trkača, nedostižni su bili Poljaci, pri čemu su muškarci pretrčali 825,526 km, a žene 754,822 km.

Trčalo se unutar stadiona i oko njega, s krugom duljine od oko 1500 metara, za hrvatsku je reprezentaciju nastupilo 17 natjecatelja, devet trkačica i osam trkača. Muškarci su bili ukupno deseti od 28 sastava, a žene osme od 20 selekcija. Splićanin Zdravko Jandrijev postavio je novi nacionalni rekord na 24 sata, koji sada iznosi 255.478 km, a to mu je bilo dovoljno za 21. mjesto. Pao je rekod i kod trkačica jer je Paula Vrdoljak (Zagreb) tijekom 24 sata istrčala 238,032 kilometra, što je bilo dovoljno za 11. mjesto.

- Uglavnom, subota je bio moj dan, tad je sve sjelo na svoje mjesto, pogreške su bile minimalne i mogla sam ih ispraviti. Cijela ova sezona bila je podređena ovoj utrci jer sam si obećala da ću popraviti svoj rezultat nakon havarije u Temišvaru prije četiri godine. Iskreno, nisam se nadala državnom rekordu, ali ispalo je super. On je očito došao po zasluzi i brojnim odricanjima kroz godinu. Inače, malo me bilo strah što smo na EP išli u tolikom broju, zbog možebitnog kaosa, ali prošlo je odlično i bilo je divno gledati naše trkače i trkačice kako skupljaju kilometre i trude se svatko na svoj način. Također su savršeni bili naši navijači i timovi koji su nas bodrili iz kruga u krug sva 24 sata. Sve je bilo prekrasno - ispričala je nakon uspješnog nastupa nova nacionalna prvakinja Vrdoljak.

Radom do uspjeha


Uspjeh naših trkačica i trkača u Veroni rezultat je apsolutne predanosti nekolicine entuzijasta koji svojim ispravnim pristupom podižu ultramaratonsko trčanje podjednako u obje kategorije u svim dijelovima Hrvatske.

- Nastup na Europskom prvenstvu u trčanju na 24 sata je utrka u kojoj, osim što predstavljaš svoju zemlju, istovremeno vodiš rovovske bitke sa svojim umom i tijelom. U jutarnjim satima na samom startu padala je jaka kiša, pa je potom došlo sunčano razdoblje, a onda hladna noć. To vrijeme i otkriva definiciju ultre, puno pretrčanih kilometara u trenažnom procesu te dobra taktika na utrci. Naši reprezentativci dali su sve od sebe i predstavili nas u najboljem svjetlu - prokomentirao je Krešimir Šimić.

Sendi Štrbac iz Pakraca Europsko prvenstvo u Veroni bilo je prvi nastup za reprezentaciju Hrvatske. Navodi da je sve skupa pomaknulo njezine osobne granice, te kako je zadovoljna rezultatom i atmosferom. S istrčanih fenomenalnih 220 km neočekivano je odskočila Ankica Pavlović, koja smatra da su za ukupne i pojedinačne rezultate podjednako, osim nje, zaslužni članovi stručnog tima. Jedan od njih Tomislav Marinović ističe kako je Europsko prvenstvo u trčanju na 24 sata u Veroni, kao i svi dobri rezultati naših trkačica i trkača u prethodnom razdoblju, potvrda da ultratrčanje u Hrvatskoj raste i ako se ovako nastavi, mogle bi uskoro stizati i medalje s velikih ultraških manifestacija.

Dario Majetić
Možda ste propustili...