Osijek
SADRŽAJNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Vraća se panoramski kotač, za
doček Nove stiže Crvena jabuka
Objavljeno 20. rujna, 2022.
Grad, potvrdilo je Vijeće, ?preuzima vlasništvo nad HNK-om i smanjuje broj upravnih odjela. Raspisani su četvrtski izbori

Panoramski kotač, koji je lani oduševio mnoge Osječane i privukao brojne posjetitelje u naš grad, dogovoreno je, bit će atrakcija i ovogodišnjeg Adventa. U gradskoj upravi, rečeno je u utorak tijekom sjednice Gradskog vijeća, već su počeli pripreme za organizaciju Adventa i dočeka Nove godine.


- Nakon što smo prošle godine proglašeni najljepšim Adventom u Hrvatskoj, sada podižemo letvicu još više. U tijeku je nabava novog seta blagdanske rasvjete i deset modernih adventskih kućica. Što se tiče proslave Nove godine, i ovaj put organizirat ćemo doček na Trgu Ante Starčevića zajedno s Osječko-baranjskom županijom, a nastupit će Crvena jabuka - najavio je gradonačelnik Ivan Radić.

Suradnja sa Županijom

Podneseno je izvješće o izvršenju proračuna za prvu polovinu godine, Grad Osijek u tom je razdoblju ostvario višak prihoda i primitaka od 31,4 milijuna kuna. Prezentirajući rad od siječnja do lipnja, Radić je izdvojio realizaciju i dinamiku kapitalnih projekata, poput rekonstrukcije Copacabane, izgradnje podvožnjaka na Čepinskoj, uređenja šetnice i obaloutvrde, opremanja koncertne dvorane u Kulturnom centru, izgradnje i dogradnje vrtića, rekonstrukcije osnovnih škola, izgradnje reciklažnog dvorišta u Donjem gradu te nabave 31.600 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada.

– Osijek jedini od velikih gradova ima dovoljan broj reciklažnih dvorišta na broj stanovnika i neće plaćati penale za otpad. Uveli smo stipendije za sportaše V. i VI. kategorije, odnosno za nadarene kadete i juniore. Ulažemo i u kulturu. Nedavno smo organizirali Osječko ljeto kulture, koje je bilo iznimno uspješno i prvi put trajalo dva mjeseca – izvijestio je gradonačelnik, istaknuvši izvrsnu suradnju s Osječko-baranjskom županijom u realizaciji projekata na području Osijeka.

Pred vijećnicima se našao i prijedlog izmjene Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Grada Osijeka. Grad smanjuje broj upravnih tijela s nekadašnjih 11 na devet tako da se dosadašnji Upravni odjel za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša i Upravni odjel za urbanizam spajaju u jedinstveni Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša. Također, Upravni odjel za financije i onaj za programe Europske unije spajaju se u Upravni odjel za financije i fondove EU-a. Razlozi su postizanje veće učinkovitosti, ekonomičnosti i kvalitete obavljanja poslova.

Ekonomičnost i efikasnost


– Do sada je bila praksa da se povećava broj upravnih odjela. Ovdje sam očekivao veću podršku oporbe, jer bi upravo oporba trebala biti za smanjivanje broja upravnih odjela. Dok se prije broj povećavao, mi smo ga smanjili, odnosno četiri upravna odjela spojili smo u dva, što dovodi do bolje sistematizacije, bolje organizacije i veće efikasnosti. Nakon godinu dana mandata mogu procijeniti gdje koji odjeli mogu bolje surađivati. U većini velikih gradova graditeljstvo i urbanizam su spojeni, a što se tiče odjela financija i fondova EU-a, istaknuo bih da ćemo spajanjem postići racionalizaciju projekata na koje se prijavljujemo – kazao je gradonačelnik Radić.

Usvojena je i Odluka o raspisivanju izbora za članove vijeća osam mjesnih odbora i sedam gradskih četvrti, koji će se održati 11. prosinca 2022. Birat će se ukupno 133 vijećnika.

Dario Kuštro

Odgovornost za kulturu


Grad Osijek preuzima odgovornost za kulturu - tim je riječima gradonačelnik obrazložio vijećnicima prijedlog odluke da Grad u cijelosti preuzme prava i obveze osnivača Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Do sada su s jednakom udjelima ta prava dijelili s Osječko-barajskom županijom, no to je bio jedini takav slučaj s nacionalnim kazalištima u Hrvatskoj. Na dnevnom redu bilo je 20 točaka, među kojima i ta o HNK-u, oko koje se, očekivano, poduže debatiralo, posebno o pitanju daljnjeg financiranja. Ugovorom je predviđeno da će Županija nastaviti financiranje rada HNK-a do kraja 2025. godine. Vijeće je naposljetku usvojilo odluku kojom osječki HNK potpuno prelazi u vlasništvo Grada.

PRODAJA ROYALA?


Na upit novinara o pravu prvokupa Hotela Royal gradonačelnik je rekao da će se zbog cijene od 2,5 milijuna eura Grad odreći tog prava. Izvjesno je da vlasnik (tvrtka Royal) ima zainteresiranog kupca, dostupne informacije upućuju na vlasnike hotela u Tvrđi.

 

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike