Kultura
ZAGREBAČKA PIJANISTICA ANA ŽGUR NASTUPILA U DONJEM MIHOLJCU

Izvela djelo Hillepranda von Prandaua
Objavljeno 21. rujna, 2022.

U okviru Dana grada Donjeg Miholjca i 3. Prandau festivala orguljaške i komorne glazbe u dvorcu Mailath koncert je održala zagrebačka pijanistica Ana Žgur. Maestralno je odsvirala djela Arva Pärta, Ludwiga van Beethovena, Zorana Šćekića i Enriquea Granadosa. Publika je imala priliku čuti i jednu izvornu skladbu baruna Karla Hillepranda von Prandaua. Uz pijanistički koncert, posjetitelji su imali priliku razgledati prigodnu izložbu izvornih notnih zapisa, fotografija i tiskanih izdanja baruna Karla Hillepranda von Prandaua.



Također, publici je predstavljen stručni esej "Glazbena ostavština baruna Karla Hillepranda von Prandaua - muzikološka obrada autorskih djela", u kojem muzikologinja Andrea Rakitić iz Osijeka donosi rezultate istraživanja autorskih djela baruna Karla Hillepranda von Prandaua, koja se čuvaju u Muzeju Slavonije u Osijeku. "Ovo je prvo sustavno istraživanje skladateljskog opusa Karla Prandaua nakon što je davne 1876. godine o njemu pisao prvi hrvatski muzikolog Franjo Kuhač. Također, to je prvi u nizu istraživačkih projekata u okviru Prandau festivala, a materijal će uskoro biti dostupan i široj javnosti u digitalnom obliku", istaknuo je predsjednik Organizacijskog odbora Prandau festivala Tomislav Brusač.

Karlo barun Prandau, član austrijske plemićke obitelji koja je upravljala miholjačkim vlastelinstvom, kao skladatelj i pijanist bio je mecena glazbene umjetnosti, kulturnog, društvenog i vjerskog života ne samo na području Donjeg Miholjca nego i cijele Slavonije. Neprijeporno je golemo nasljeđe koje je Karlo barun Prandau ostavio Donjem Miholjcu u smislu podizanja razine glazbene kulture, zbog čega će trajno ostati jednom od najsvjetlijih figura u glazbenoj povijesti toga grada. Osim bogate skladateljske djelatnosti iz ostavštine Karla baruna Prandaua potrebno je istaknuti orgulje u župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela i glazbenu školu u Donjem Miholjcu.

Organizatori uspješnog klavirskog koncerta Ane Žgur bili su Grad Donji Miholjac i Turistička zajednica grada Donjeg Miholjca.

Inače, pijanistica Ana Žgur svoje glazbeno školovanje započela je u Donjem Miholjcu, u glazbenoj školi pri Osnovnoj školi Augusta Harambašića. Srednju glazbenu školu nastavila je u Osijeku, a diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đorđa Stanettija. Nakon toga se stručno usavršavala u Estoniji i Njemačkoj. Zaposlena je kao profesor klavira u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Istovremeno održava solističke recitale i surađuje s komornim sastavima.

U suradnji sa skladateljem Zoranom Šćekićem radi na istraživanju mikrotonalne glazbe. Praizvedbu mikrotonalne kompozicije "23.10" izvela je na festivalu Artmusfair 2010. u Varšavi. S.Fridl
Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike