Novosti
PREDLAŽE SE JAČANJE I PROŠIRENJE CILJANOG PROBIRA RAKA

Od raka je 2020. umrlo više od 1,3 milijuna Europljana
Objavljeno 21. rujna, 2022.

Europska komisija predlaže da se pojača probir raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice te da se proširi ciljani probir na druge vrste raka, rak prostate, pluća i želuca.



Komisija je u utorak, u okviru programa za probir raka koji će se predstaviti u okviru europskog plana za borbu protiv raka, predstavila novi pristup za potporu državama članicama u povećanju broja probira raka. S naglaskom na ranom otkrivanju raka, cilj predložene preporuke je povećati broj probira, obuhvaćajući više ciljnih skupina i više oblika raka. Kako je priopćeno ih Komisije, tim novim pristupom EU-a koji se temelji na najnovijim dostupnim znanstvenim dostignućima, pružit će se potpora državama članicama kako bi se do 2025. godine 90 posto stanovništva EU-a koje ispunjava uvjete za probir raka dojke, vrata maternice i debelog crijeva ponudio probir tih oblika raka. Novom preporukom proširuje se i organizirani probir raka koji se temelji na stanovništvu kako bi uključivao rak pluća, prostate i, u određenim okolnostima, rak želuca.

"Rak je zdravstveni prioritet! U posljednje dvije godine COVID je utjecao na prevenciju, otkrivanje i dijagnosticiranje raka. Što se prije otkrije rak, to su veće mogućnosti za liječenje i spašavanje života. U tu svrhu moramo poticati probir raka diljem EU-a. Danas ponovno pokazujemo našu predanost odlučnoj i kolektivnoj borbi protiv raka", rekao je potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je kako se procjenjuje da je 2020. godine 2,7 milijuna ljudi koji žive u EU-u dijagnosticiran rak, a više od 1,3 milijuna izgubilo je život zbog te bolesti. "Znamo da rana dijagnoza spašava život i poboljšava kvalitetu života. U okviru europskog plana za borbu protiv raka postavljamo novi smjer probira raka u EU-u. U skladu s našim novim preporukama EU-ov program probira raka obuhvaćat će vrste raka koje zajedno čine gotovo 55 posto svih slučajeva koji se godišnje dijagnosticiraju u EU-u. Naše nove preporuke, koje se temelje na znanstvenim dokazima i izvrsnosti u istraživanju raka u posljednjih 20 godina, ojačat će naše djelovanje diljem EU-a kako bismo nadoknadili zaostatke nastale zbog utjecaja COVID-19 na dijagnosticiranje raka i skrb za oboljele od raka. Svi zajedno možemo utjecati na kretanja u području raka", rekla je Kyriakides.

Dostupna je financijska potpora za uvođenje novih preporuka, od čega je 38,5 milijuna eura dodijeljeno u okviru programa "EU za zdravlje", a 60 milijuna eura u okviru programa Obzor Europa. Osim toga, Komisija će predložiti dodatna sredstva za probir raka u okviru programa "EU za zdravlje" za 2023. Dodatna potpora može se pružiti i iz europskih regionalnih, kohezijskih i socijalnih fondova.

Predlaže se da se ciljna skupina za probir raka dojke proširi na žene u dobi od 45 do 74 godine. Danas je to dobna skupina od 50 do 69 godina. Radi otkrivanja raka vrata maternice preporučuje se testiranje žena u dobi od 30 do 65 godina na humani papilomavirus svakih pet ili više godina, ovisno o tome jesu li cijepljene protiv HPV-a. U preporuci se poziva na trijažno testiranje na rak debelog crijeva u osoba u dobi od 50 do 74 godine fekalnim imunokemijskim testovima radi eventualnog slanja na endoskopiju/kolonoskopiju. Preporučuje se testiranje na rak pluća u strastvenih i bivših pušača u dobi od 50 do 75 godina, testiranje na rak prostate u muškaraca u dobi do 70 godina na temelju antigena specifičnog za prostatu, uz magnetsku rezonanciju kao dodatnu pretragu te probir na Helicobacter pylori i praćenje prekanceroznih lezija želuca na područjima s visokom incidencijom i smrtnošću od raka želuca.

Dijana Pavlović
Možda ste propustili...