Svijet
ČOVIĆEVA PORUKA SA STRANAČKOG SKUPA

BiH ne može biti država jednog naroda
Objavljeno 20. rujna, 2022.
Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i tamošnjeg HDZ-a Dragan Čović izjavio je u utorak na predizbornom skupu u Tomislavgradu kako Bosna i Hercegovina ne može biti klasična građanska država jer bi se pretvorila u državu s dominacijom bošnjačkog naroda. "Povijest joj ne dopušta. Ovo ne može biti država jednog naroda", rekao je Čović.

Najveći broj bošnjačkih stranaka zagovara promjenu političkog sustava kako bi se odlučivalo običnom većinom, posve zanemarujući zajamčenu raspodjelu vlasti i ulogu triju konstitutivnih naroda, što je potpisano Daytonskim sporazumom te je sastavni dio ustava te zemlje i izbornog zakonodavstva. Zahvaljujući ‘rupama‘ u izbornim propisima u tri su navrata bošnjački birači većinom glasova izabrali Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Sada prijeti opasnost da ključne hrvatske stranke, okupljene u HNS-u BiH, budu izbačene iz vlasti biranjem etničkih Hrvata s bošnjačkih stranačkih lista u Dom naroda. H
IDENTITET DO KRAJA ZAŠTITITI
Draga Čović je na stranačkome skupu istaknuo kako će se hrvatske stranke zauzimati da se suverenost i konstitutivnost hrvatskog naroda vrate u sve dokumente koji definiraju budućnost BiH. "Naš identitet moramo do kraja zaštiti", istaknuo je Čović. Ocijenio je golemim iskorakom to što zahtjeve hrvatske strane u BiH danas razumije pola članica Europske unije zahvaljujući snažnom lobiranju te potpori Hrvatske.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike