Sport
ZAVRŠEN 41. EUROBASKET

Španjolska stigla iz drugog plana do četvrtog naslova
Objavljeno 19. rujna, 2022.
Odlično vođena momčad, bez (pre)razvikanih imena, vrhunski je odradila ovu eurosmotru

Nakon 18 dana i 76 utakmica dobili smo pobjednika Eurobasketa, 41. izdanja koje su zajednički ugostile Njemačka, Italija, Gruzija i Poljska. Nakon pet godina imamo novog prvaka, a to je Španjolska.



U berlinskom finalu svladali su Francusku 88:76 i tako stigli do četvrte kontinentalne titule. Prvu su osvojili 2009., dvije godine potom obranili su primat baš protiv Francuza, a bez premca su bili i 2015. godine. Nema dvojbi, Španjolska je obilježila reprezentativnu košarku u ovom stoljeću, a sada se može pohvaliti da je aktualni vlasnik europskog i svjetskog naslova.

Prije početka prvenstva, Furija se nije ubrajala među glavne favorite, bila je u skupini onih iz sjene iz drugog reda (u prvom bili Slovenija, Srbija, Grčka). Razumljivo, jer aktualna selekcija koju vodi talijanski stručnjak Sergio Sacariolo (osvojio osam medalja, nedostaje samo olimpijski naslov) nakon dugo vremena u rosteru nije imala one prave, istinske košarkaške veličine (braća Gasol, Rodriguez, Llull...). Iz zlatne generacije ostao je pod zastavom još samo Rudy Fernandez, 37-godišnjak koji na kraju nije mogao poželjeti ljepši oproštaj od nacionalnog dresa. Scariolo je znao da mora imati jednog iskusnog vuka u svlačionici, a pridodao mu je Amerikanca Lorenza Browna (32), čije dobivanje putovnice tamošnja javnost nije baš podržala. Na kraju Brown je imao prosjek od 15.2 poena i 7.6 asistencija te je dao golem doprinos u pohodu na europski vrh. Tamo je Španjolska završila jer je imala prije svega odličnu momčad, u kojoj je svatko znao koji mu je posao odraditi na parketu. Istina, većina imena nije (pre)zvučna, ali iskustvo igranja u najjačoj euroligi (trojica iz Unicaje, dvojica iz Reala i Valencije, jedan iz Juventuda) neprocjenjivo je. Uz Browna, najbolje brojke imao je dvojac iz NBA lige, braća Hernangomez, koji su glavni teret iznijeli u finalu. Juancho, inače član Denvera, zabio je 27 poena, pogodio sedam od devet šutova za tri poena. Dvije godine stariji (28) Willi (New Orleans) imao je 14 poena i osam skokova, a bio je ukupno prvi strijelac (17.2) i skakač (6.9) novog europskog prvaka, stoga ne čudi da je ponio i nagradu za MVP prvenstva. Osim njega u All Star petorku ušli su Lorenzo Brown, Dennis Schroder (Njemačka), Giannis Antetokounmpo (Grčka) i Rudy Gobert (Francuska). Odigrala je Španjolska devet utakmica, izgubila je samo jednu u skupini (Belgija), a u nokaut-završnici nanizala je Litvu, Finsku, domaćina Njemačku i Francusku. Zlato čisto kao suza.

Srebrni Francuzi objektivno su trebali ispasti već u osmini finala, ali su se tada provukli protiv Turske, kao i rundu poslije protiv Italije. Najbolja utakmica bila im je ona polufinalna protiv Poljaka, koji su kreirali najveću senzaciju u četvrtfinalu, izbacivši branitelja naslova Sloveniju. Ipak, do medalje nisu mogli, bronca je završila oko vrata Nijemaca. Pomalo neočekivan, ali na kraju realan poredak, u kojem je Hrvatska završila na 12. mjestu.

Nino Benčina
14

medalja osvojila je Španjolska u ukupno 32 nastupa na Europskim prvenstvima, uz četiri zlata i bronce, u riznici je još šest srebrnih

DEVET FINALA U 2022.
Potpuna dominacija svih španjolskih selekcija u ovoj godini okrunjena je seniorski naslovom prvaka Europe. No tu je i zalog za budućnost, jer je Španjolska igrala još devet finala za mlađe kategorije. Kod košarkaša zlatne su U20 i U18 generacije, dok su viceprvaci u uzrastu do 16 i 17 godina. Četiri finala igrale su i mlade košarkašice, one do 20 godina su prvakinje, a preostale tri selekcije bile su poražene tek u finalima. Nema tajni, ništa nije slučajno, godine ulaganja i sustavnog rada daju i vrhunske rezultate. Treba se ugledati...

Najčitanije iz rubrike