Regija
DRVODJELSKA TEHNIČKA ŠKOLA I DEFICITARNA ZANIMANJA

Dobro lobiraju kod osnovaca: u prve razrede upisali su čak 58 učenika od 60 planiranih
Objavljeno 20. rujna, 2022.
VINKOVCI- Gotovo u svim dijelovima Hrvatske zanimanje stolar je deficitarno, iako je srednjoškolski program moguće upisati u većini županija, ali u Vinkovcima situacija je nešto povoljnija. Ne samo kada je riječ o budućim stolarima, nego i drugim strukovnim zanimanjima poput mesara ili soboslikara, koja su uglavnom deficitarna na tržištu rada, vinkovačka Drvodjelska tehnička škola uspjela je upisati planirane upisne kvote. Za stolare to znači 20 mjesta u vinkovačkoj školi i nakon završetka čeka ih, gotovo sigurno, radno mjesto, i to dobro plaćeno. Ravnatelj te strukovne škole, Josip Jovanovac, drži kako je važno poraditi na promociji strukovnih zanimanja koja su tražena.

Primjerice, slabiji interes za zanimanje stolar pokazali su učenici u Sisačko-moslavačkoj, Osječko-baranjskoj i Virovitičko-podravskoj županiji te u gradu Pakracu, ali većina škola uspjela je popuniti kvote, kažu podaci o učenicima upisanim u jesenskom roku.

- Umreženi smo sa svim bitnim akterima za strukovna zanimanja. U našoj županiji djeluje drvni klaster Slavonski hrast, koji provodi europski projekt WOOD4STEM, i mi smo praktički cijelo proljeće i dalje kada krenu upisne aktivnosti u osnovnim školama aktivni.

Sudjelujemo u projektnim aktivnostima, u školskim i promidžbenim aktivnostima za koje mislim da će ih, htjele-ne htjele, morati imati i druge škole - kaže ravnatelj Jovanovac.

WOOD4STEM je, podsjetimo, usmjeren na popularizaciju biotehničkih znanosti, uključujući podizanje svijesti o važnosti šumarstva i drvne tehnologije kao područje STEM-a. Projekt se provodi kroz interaktivne i kreativne radionice s djecom u vrtićima, osnovnim i srednjim školama te u općinama i gradovima u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

- Snalazili smo se na razne načine kako bismo osnovcima približili nove tehnologije i STEM područje. Znamo kako to ide na projektima, za to nije plaćen nitko od profesora, a treba dopodne imati nastavu i zatim popodne raditi na projektu. Imali smo i dane otvorenih vrata za osnovce, imamo jako mnogo aktivnosti tijekom cijele godine. I uspjeli smo, imamo 58 učenika u prvim razredima, od 60 upisnih mjesta - ponosan je Jovanovac, dodajući kako Drvodjelska tehnička škola motivira učenike tako da im izlazi ususret i nalaze rješenja problema kao što je prijevoz, s obzirom na to da tu vinkovačku srednju školu pohađaju i učenici iz udaljenijih okolnih mjesta. Također se provode i ankete kako bi se vidjelo koliko su učenici zadovoljni školom i nastavom. M. Flego
Možda ste propustili...

AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja

POTPISANO JE 37 UGOVORA

Za braniteljske udruge 32.300 €

Najčitanije iz rubrike