Regija
PREMA PODATCIMA MINISTARSTVA ZA 2021.

Županja prvi grad VSŽ-a
po razvrstavanju otpada
Objavljeno 20. rujna, 2022.
Stopa odvojenog prikupljanja u Županji 22,6 posto, Vinkovci su imali 10,6, Vukovar 9,8 posto, Otok 16, a Ilok 15,1 posto
ŽUPANJA - Županja je prvi grad po razvrstavanju otpada u Vukovarsko-srijemskoj županiji – potvrđuju to podatci Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja iz objavljenog konačnog izvješća o komunalnom otpadu i stopi odvojenog prikupljanja otpada po lokalnim jedinicama za prošlu godinu.

Na području Županje lani je prikupljeno ukupno 3339 tona otpada, od čega se na miješani komunalni otpad odnosi 2583 tone. Organiziranim skupljanjem obuhvaćeno je 9246 stanovnika, što znači da je svaki lani u prosjeku stvorio 361 kilogram otpada. Stopa odvojenog prikupljanja u 2021. iznosila je 22,6 posto, a godinu prije 18,5 posto, što pokazuje nastavak trenda povećanja razvrstavanja otpada. Rezultat je to značajnih ulaganja u infrastrukturu za odvajanje otpada i edukacije stanovništva.

Ispuniti normu


Lani je prikupljeno 207,59 tona papira, 85 tona plastike, približno pet tona stakla, oko 16 tona metala, 340 tona glomaznog otpada, 36 tona tekstila i 50 tona biootpada. Cilj je, ističu u tvrtki Čistoća Županja, da što manje otpada bude u zelenoj kanti, a što više u drugima. Razvrstavanjem otpada građani će imati manje odvoza i manje će plaćati, a i Grad će platiti manje poticajne naknade. Zakon o gospodarenju otpadom odredio je da su gradovi i općine dužni svake godine u propisanom postotku smanjivati udio miješanog komunalnog otpada u komunalnom otpadu koji nastaje na području svake lokalne jedinice. Oni koji to ne uspiju ispuniti plaćaju penale. Iznose poticajne naknade za smanjenje količine miješanog komunalnog otpada Fond obračunava do kraja tekuće za prethodnu kalendarsku godinu. Za svaku tonu prikupljenog miješanog komunalnog otpada koja prekoračuje dopuštenu količinu za 2021. gradovi i općine moraju platiti 200 kuna naknade. Za sada samo četiri grada u državi zadovoljavaju EU direktivu i u prošloj su godini premašili stopu od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada - Prelog, Koprivnica, Osijek i Mali Lošinj. Stopa u Vinkovcima lani je bila 10,6 posto, u Vukovaru 9,8 posto, Otok je imao 16 posto, a Ilok 15,1 posto. I gradovi u okolici još su daleko od propisane norme. Đakovo je na 13,4 posto, Donji Miholjac na 6,1, Beli Manastir na 9,6, Požega 18 posto, dok je, primjerice, Slavonski Brod na 36,7 posto, a Virovitica na 34 posto.

Najniža cijena


Direktor Čistoće Županja Ante Klanac zadovoljan je jer iz godine u godinu povećavaju količinu odvojeno prikupljenog otpada za nekoliko posto, i tako će, poručuje, i nastaviti do ispunjenja EU direktive. I to uz pomoć građana, koji su, naglašava, ključni faktor u ovome svemu. Priznaje da su i u Županji, kao i u mnogim drugim gradovima, nezadovoljni načinom obračuna, odnosno uredbom koja ga definira. Objašnjava da velik dio sastava miješanog komunalnog otpada čini upravo biootpad, koji ljudi sami kompostiraju u svome dvorištu, ali on, prema ovom novom pravilniku, ne ulazi u obračun. I zbog toga negoduju jer kada bi ulazio, Županja bi bila taman na granici. Izmjenom pravilnika, koja je u najavi, i količina biorazgradivog otpada trebala bi se uvrstiti u količinu odvojeno prikupljenog otpada jer on, napominje Klanac, ne završava u zelenoj kanti. "Imamo puno veću količinu miješanog komunalnog otpada po stanovniku u odnosu na druge gradove i općine, što dokazuje da je stvarna količina odloženog otpada manja nego što to prikazuju brojke", zaključuje.

A Županjci plaćaju najnižu cijenu skupljanja otpada u široj okolici. Korisnici u kategoriji kućanstva koji sami kompostiraju biootpad, uz sufinanciranje Grada od šest kuna, plaćaju jedinstvenu fiksnu cijenu od 31 kunu mjesečno. Odvoz spremnika od 120 litara je 4,5 kuna, od 240 litara 9 kuna, a spremnika od 1100 litara 41,25 kuna.

Za korisnike iz kategorije koji nisu kućanstvo, a sami kompostiraju biootpad, jedinstvena fiksna cijena je 50 kuna mjesečno, a za odvoz spremnika, ovisno o veličini, plaćaju 12, 24 i 110 kuna.

Marija Lešić Omerović
ČISTOĆA POČELA OTKUP PVC AMBALAŽE
Čistoća Županja krenula je 5. rujna s otkupom PET ambalaže uz isplatu od 0,50 kuna za komad. Otkup se, doznajemo od direktora Ante Klanca, obavlja u reciklažnom dvorištu u Ulici Mladena Pozaića svakim radnim danom od 7 do 15 sati. Nakon predaje boca, građani s otkupnim blokom odlaze na blagajnu Čistoće u Velikom kraju, gdje dobivaju povrat novca. Županjci se polako privikavaju, a puno ih još i ne zna za tu mogućnost, koja će im znatno olakšati rješavanje plastičnih boca, jer s predajom u trgovačkim centrima redovito muku muče.

Najčitanije iz rubrike