Kultura
ZLATKO KOZINA O IZLOŽBI U GALERIJI “KNIFER”

Moji su radovi i humoristični; humor transcendira promatrača jer njime osvješćujemo ljudsku krhkost
Objavljeno 20. rujna, 2022.
Moji radovi se ne bave vanjskim senzacijama, nego umjetnicima i umjetnosti

Umjetnost je u oku promatača, kažu mnogi. Suvremena je ona koja najčešće ima velike obožavatelje ili oštre kritike jer joj je namjera subjektivno reflektirati umjetničko djelo, a ne samo razmatrati ga prema njegovoj estetskoj naravi. Docent Zlatko Kozina svojom je izložbom "Suvremena umjetnost" izložio i obožavanje i humoriziranje te umjetnosti u Galeriji "Knifer".Iako možda nije bila prvotna namjera, "Suvremena umjetnost" bila je savršen oksimoron tmurnom vremenu. Bijeg s kišnih pločnika, u galeriiji vesela i ugodna atmosfera, umjetnici, znatiželjnici i intelektualci, sve s dozom opuštenosti. A takva je bila i tema izloženih umjetnina autora Zlatka Kozine, docenta na Akademiji znanosti i umjetnosti Osijek.

- Naziv je izložbe "Suvremena umjetnost" možda preopćenit i neobičan, ali razlog su reference suvremene umjetnosti u mojim radovima. Reference čine suvremeni umjetnici, umjetničke navike. Teme kao takve nema, svako se djelo samostalno referira na neki stratum, umjetničko djelo ili atmosferu svijeta umjetnosti - objasnio nam je docent Kozina.


Kao voditelj Odsjeka za vizualnu i medijsku umjetnost AUKOS-a, docent Kozina objašnjava na koje je sve načine izložba korisna i prikladna za njegove studente te kako se prenosi na buduće generacije.

- (Moji) Studenti mogu otkriti mnogo metodičko-didaktičkih podataka jer svi radovi iziskuju temeljno poznavanje povijesti umjetnosti. Kao neke zagonetke koje je potrebno otkriti za potpuno tumačenje djela. Ali i ako se ne učini taj napor, može se uživati u čistoj vizualnosti djela - pokazuje nam docent Kozina.

- Inspiracija za izložbu proizišla je iz vlastite percepcije sebe kao s "Internal Affairs" policajcem, samo što se moji radovi ne bave vanjskim senzacijama, nego se bave umjetnicima i umjetnosti te onime što je desetljećima iza njih ostalo. Uz to, moji radovi su i humoristični, koristim se raznim vrstama humora za inspiraciju. Želim raskrinkati ozbiljnost društva. Humor transcendira promatrača jer njime osvješćujemo ljudsku krhkost. Sebe ne uzimam ozbiljno. Ponekad običan vic može prikazati znatniju dubinu i poruku - nasmiješeno kaže.


Docent je Kozina izložio 20 djela raznovrsne tematike u raznolikim slikarskim (ulje na platnu, akril, akvarel, kolaž) i crtačkim tehnikama (olovka, ugljen). Prema datumima na umjetninama, većina ih je nastala 2020. i 2021., ali mogu se pronaći i djela koja svjetla galerijskih reflektora čekaju od 2017. godine.

Kako i priliči profesoru likovne kulture, prof. Kozina, vrsni poznavatelj povijesti umjetnosti, mnogo je referenci skrio u svakom potezu kista, grafita ili olovke. Otvorenje izložbe započeo je izv. prof. dr. sc. Krešimir Purgar riječima hvale i objašnjenjima važnosti izložbe.

- Izložba "Suvremena umjetnost" intrigira me jer nas stavlja u položaj koji je teško odrediv. Društvo najviše voli onu vrstu umjetnosti koju potpuno razumije, potpuno se s njom može identificirati, bilo da je riječ o idelističkim portretima, bilo o pejzažima, tj. nečim poznatim iz svoje svakodnevnice. Doduše, društvo onda voli i onu umjetnost koju nimalo ne razumije, apstraktnu, pa sluša riječi likovnih kritičara o tome "što je zapravo trebalo vidjeti". Ali u apstraktnu umjetnost pojedinac treba upisati vlastito značenje. Ova se izložba stavlja u savršenu sredinu - ona prikazuje neke od elemenata naše svakodnevnice, ali nam također izmiče njihovo potpuno značenje - rekao je izv. prof. dr. sc. Krešimir Purgar.

Izložba “Suvremena umjetnost” otvorena je do 30. rujna u Galeriji četvrtkom i petkom od 17 do 19 sati. Dođite, analizirajte izložena djela, a prema riječima samog autora, docenta Kozine: “Suprotno smiješnom nije ozbiljno, nego nesmiješno. Ne shvaćajte se ozbiljno!”

Marta Keglević
IZMICANJE PUNOG ZNAČENJA
Prof. Purgar kaže da “izmicanje potpunog značenja” dolazi od današnje prezasićenosti informacijama. Ali za ovu je izložbu ta prezasićenost prednost, jer kada pojedinac uvidi kompletnu cjelinu i reference radova profesora Kozine, doživi se trenutak “potpunog prosvjetljenja, poput paljenja šibice u mračnom prostoru”. Možda će vas preplaviti osjećaj nedostojnosti analiziranja izloženih djela, ali, prema riječima profesora Purgara - nemojte odustati!

- Nitko ne može poznavati cijelo ljudsko znanje. Ni ja ne bih mogao prepoznati svaki element ili referencu, ali to me ne čini frustriranim, naprotiv. Smatram da je to bila poruka izložbe, tj. da nam je potrebna legenda ili usmeno objašnjenje umjetnina, onda to ne bi bili radovi Zlatka Kozine i to ne bi bila izložba “Suvremena umjetnost”. Ne osjećajte se manje vrijednima ako ne prepoznajete intermedijalne ili transhistorijske veze u Kozininim djelima, to i jest bio cilj. Izložba želi da ste na rubu zainteresiranosti i nelagode. Zato ćete se izložbi i vratiti - objasnio je prof. Purgar.

Možda ste propustili...

KC OSIJEK: IZLOŽBA ČLANOVA OSJEČKOG HDLU-a U GALERIJI KAT

Loinjak: Svladavanje crteža gotovo je jednako važno kao i učenje jezika

PREDSTAVLJANJE NOVE KNJIGE OSJEČKOG GERMANISTA I PUBLICISTA

”Šapat Dunava” prof. Vlade Obada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana