Ekonomija
EUROPSKI SVINJOGOJSKI SEKTOR POD PRITISKOM

Pad isporuka svinja - mesne industrije gase radna mjesta
Objavljeno 20. rujna, 2022.
EU proizvođači su iznenađeni kako se brzo kineska proizvodnja svinja oporavila

Europski su poljoprivrednici zbog rata u Ukrajini prisiljeni plaćati rekordno visoke cijene energije i stočne hrane te su počeli smanjivati proizvodnju svinja.



Jedan je to i od razloga što je najveći europski proizvođač svinjetine Danish Crown najavio ukidanje 350 radnih mjesta u dvije tvornice u Danskoj jer su uzgajivači pod pritiskom visokih troškova smanjili isporuke životinja. "Isplate poljoprivrednicima nisu pratile tempo (rasta cijena), pa je isporuka svinja Danish Crownu proteklih mjeseci zamjetno smanjena", objašnjavaju u danskoj kompaniji. U protekle dvije godine Danish Crown gotovo je uvijek imao više svinja nego što su njegove tvornice mogle preraditi. "Situacija se stubokom promijenila", upozorio je najveći europski proizvođač svinjetine."



Poremećaji na tržištu


Što se to događa na europskom tržištu svinja pojašnjava Krešimir Kuterovac, predsjednik Hrvatske udruge velikih proizvođača svinja. "Uzrok poremećaja na tržištu svinjskoga mesa je poremećaj izvoza mesa, i to ponajprije u Kinu. EU proizvođači su iznenađeni kako se brzo kineska proizvodnja pogođena afričkom svinjskom kugom oporavila, a odmah je došla i COVID kriza, koja je dodatno poremetila tržišne tokove. U 2022. godini, uspoređujući je s 2021., pad izvoza u Kinu je 60 %, što čini 734 000 tona, ili otprilike 7 000 000 svinja. Pad izvoza u Kinu pokušao se nadomjestiti povećanjem u druge istočne zemlje, što je samo djelomično i uspjelo jer su ipak kineske količine vrlo velike. Promjene na tržištima uzrok su restrukturiranja cijeloga sektora u EU-u i neizbježno se odražavaju i na samu proizvodnju svinja. Unutar EU-a postoji zajedničko tržište, ali svaka zemlja ima svoj individualni zatvoreni sustav proizvodnje vezan na mesnu industriju, svaka ima individualan odgovor na problem. Smanjenje proizvodnje je najčešći, i stoga je vrlo indikativan pad broja krmača za 3,3 % na razini EU-a koji se dogodio u 2021. godini", kaže Kuterovac i dodaje da je u isto vrijeme u Hrvatskoj pad broja krmača za 8 % uz pad broja nazimica za 4 % te da je samodostatnost u proizvodnji svinjskog mesa na razini Europske unije 120 %, a Republika Hrvatska ima 55 % samodostatnost", kaže Kuterovac.

Tijekom 2022. godine, napominje Kuterovac, zabilježeno je smanjenje broja svinja u klaonicama za 3,1 %, a europska proizvodnja svinjskog mesa smanjena je za 1,6 %. U Hrvatskoj je 5,9 % manje svinja isporučenih na klanje.



Restrukturiranje farmi


"Povećanje proizvodnje zabilježeno je u Španjolskoj, Belgiji… Međutim, znatan pad broja svinja bilježi Njemačka, za 12,4 %. Njemačka proizvodi 21 % EU proizvodnje, a odlučila se za smanjenje uvoza prasadi za tov iz Danske, a promovira 5D oznaku na mesu (rođeno/uzgojeno/utovljeno/zaklano/prerađeno u Njemačkoj), što u perspektivi znači smanjenje proizvodnje tovljenika i klanja svinja, a time i zatvaranje pojedinih farmi i pogona mesnih industrija. Cilj Njemačke je da se proizvodnja smanji sa 160 % na 120 % potreba Njemačke te da proizvode prasad na vlastitim farmama. Danci proizvode 7 % EU proizvodnje. U proteklom razdoblju osigurali su svojim farmerima da izmjeste proizvodnju u Poljsku, Češku Slovačku, Ukrajinu, Litvu, Latviju, Kinu i istok Azije, gdje danski proizvođači drže znatne udjele u proizvodnjama tih zemalja. Najvrjednije genetske resurse također su podijelili na tri divizije, jednu su prepustili PIC u najvećem svjetskom svinjogojskom genetičaru. Drugu su ostavili unutar svojih proizvođačkih uzgojnih udruženja kao Danbred, a treća im je Danish genetic reprezentant farmi koje posluju izvan Danske. Danci su i značajni izvoznici visokih tehnologija i praksi vezanih na svinjogojstvo u svijetu. Farme u Danskoj polako se fokusiraju na emisiju stakleničkih plinova, visoke standarde dobrobiti životinja antibiotik free proizvodnju uz povećanu profitabilnost proizvodnje. Sektor u Danskoj ubrzano se restrukturira, broj farmi brzo se smanjuje, a raste veličina farme. Pod svim ovim utjecajima proizvodnja u Danskoj također će se smanjivati i već je u 2022. zabilježen pad 2,5 % tovljenika na farmama, što je rezultiralo i odlukom o zatvaranju pogona za klanje. Danis Crown je u vlasništvu Danskih proizvođača svinja te će oni svakako uskladiti potrebne kapacitete. Usmjeravaju se u povećanje dodatne vrijednosti proizvoda kao posebna niša tržišta", kaže Kuterovac.

Zdenka Rupčić

Krešimir Kuterovac,

predsjednik Hrvatske udruge velikih proizvođača svinja

U prvih pet mjeseci ove godine povećan je uvoz za 13,8 posto

"Nizozemci proizvode 7 % EU svinjetine. Donose odluke o smanjenju stočarske proizvodnje pod utjecajem prevelikog pritiska na okoliš i tlo. Svinjogojska proizvodnja će se u Nizozemskoj smanjiti zbog restrukturiranja sektora na procijenjenih 150 % svojih potreba. Španjolci su najveći EU proizvođači. U protekle četiri godine stalno rastu u proizvodnji. Razlog je visoka vertikalna integracija sektora i snažna pozicija njihovih mesnih industrija u azijskim zemljama u kojima imaju posebne statuse kao dobavljači. Kinesko smanjenje kupnje u EU nije ih gotovo dotaknulo. Vrlo veliki su proizvođači pršuta koji uspijevaju kvalitetno prodati, pa su za sada jedini rijetki dobitnici u sektoru svinjogojstva u 2022. Hrvatska proizvodi 0,37 % EU svinjetine. Osim smanjenja ukupnog broja klanja od 6,6 %, posebice treba izdvojiti pad klanja svinja u kategorijama tovljenika uzgojenih u RH za 8,5 %. Nedostatak prasadi za tov nadomješta se uvozom, a to je posljedica smanjivanja broja krmača. U 2021. godini povećan je uvoz za 12,6 % u odnosu prema prethodnoj godini. U prvih pet mjeseci ove godine povećan je uvoz za 13,8 % u odnosu prema istom razdoblju 2021. godine", kaže Kuterovac.



 

Cijene u RH 12 % niže nego na razini EU-a
- Prosječna cijena svinjetine tijekom 2022. godine znatno je viša nego prethodne godine. Cijene u Hrvatskoj na kraju lipnja su 12 % niže od prosječnih cijena na razini EU-a. Cijena S klase u Španjolskoj je 25,5 %, a u Njemačkoj 13,8 % veća od cijena u RH. Neuređeno hrvatsko tržište sektora svinjogojstva rezultira smanjenjem cijene, pa danas naši proizvođači svinja imaju najnižu cijenu u EU-u. Rezultat će biti daljnji pad proizvodnje, a za posebne opasnosti u obliku cijena energenata koji dolaze nemamo odgovora - kaže Kuterovac. Inače, najveći proizvođač svinjskog mesa je Kina (40 %), a zatim slijedi EU (21 %) te SAD (11 %). Pozicija velikog proizvođača i najvećeg izvoznika je vrlo često izložena globalnim poremećajima, špekulacijama i sukobima na koje organiziranost i sustav upravljanja svinjogojskom proizvodnjom ne može odgovoriti racionalnim postupcima jer ni oni nisu racionalnog podrijetla Čak 85 % svinjogojske proizvodnje odvija se u osam zemalja, a najveća proizvodnja je u Španjolskoj (22 %) i Njemačkoj (21 %).

Možda ste propustili...

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

Najčitanije iz rubrike