Autoglas
DOBRE BROJKE

Porasla prodaja auta u Europi, skok u Hrvatskoj
Objavljeno 20. rujna, 2022.
Oporavak potražnje za automobilima u Europi u kolovozu; skok u Hrvatskoj
Potražnja za automobilima u Europskoj uniji porasla je u kolovozu prvi put u nešto više u godinu dana, a u Hrvatskoj je taj rast bio višestruko veći. Naime, prodaja automobila u kolovozu u Hrvatskoj je bila trostruko veća nego na razini Unije, pokazalo je izvješće udruge proizvođača ACEA. U kolovozu je u 26 zemalja EU-a, bez Malte, registrirano 650.305 novih automobila, 4,4 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Kolovoz je tako prekinuo 13-mjesečno razdoblje pada potražnje za automobilima u EU-u, ali broj registriranih automobila još je uvijek daleko ispod pretpandemijske razine, ističe ACEA u izvješću objavljenom krajem prošlog tjedna.

Među četiri glavna tržišta EU-a najviše je porasla potražnja u Italiji i Španjolskoj, za 9,9 odnosno 9,1 posto. Slijede Francuska i Njemačka s rastom potražnje od 3,8 odnosno tri posto. U Hrvatskoj je u kolovozu, prema podatcima ACEA-e, registrirano 3200 novih vozila, 13,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, nakon 8,4-postotnog pada u srpnju. Time je prekinuto tromjesečno razdoblje pada potražnje, prema ACEA-inim podatcima.

U razdoblju od siječnja do kolovoza registrirano ih je 31.197, što je 9,3 posto manje nego u istom razdoblju lani. Na razini EU-a potražnja je u prvih osam ovogodišnjih mjeseci smanjena za 12 posto, uz registriranih 5,997 milijuna novih automobila, izvijestila je udruga. H