Svijet

U tijeku državni sprovod Elizabete II.
Objavljeno 19. rujna, 2022.

Državni sprovod kraljice Elizabete II. u Westminsterskoj opatiji započeo je uz prisustvo ožalošćene kraljevske obitelji, svjetskih čelnika i predstavnika nacije koji svjedoče povijesnom trenutku.

 

Kratka povorka od Westminster Halla, gdje je bio izložen kraljičin lijes, do Westminsterske opatije, uz zvuke gajdi i zvonjavu Big Bena, trajala je oko osam minuta.

Dok je lijes ulazio, zbor Westminsterske opatije pjevao je stihove iz Otkrivenja 14:13 koje je uglazbio William Croft i koji se pjevaju na svakom državnom sprovodu od ranog 18. stoljeća.

Na državnom ispraćaju kraljice Elizabete, jednom od najvećih logističkih izazova u britanskoj povijesti, je 2000 gostiju među kojima više stotina stranih državnih dužnosnika i članova kraljevskih obitelji. Tu su, kako je najavljeno, japanski car Naruhito, francuski predsjednik Emmanuel Macron, američki predsjednik Joe Biden, kanadski premijer Justin Trudeau.

Hrvatsku predstavlja predsjednik Zoran Milanović sa suprugom.

Uz državnike, političare i monarhe, pogrebu će nazočiti i 200 ljudi koje je kraljica odlikovala u lipnju ove godine, u prvom redu zdravstveni djelatnici angažirani u pandemiji covida.

Kraljica će biti pokopana navečer u kapeli svetog Jurja pokraj dvorca Windsor.

Kraljičin lijes položen je na lafet koji vuče 142 mornara, što je tradicija od pogreba kraljice Viktorije 1901.

U procesiji iza lijesa bio je novi britanski kralj Karlo III. i članovi britanske kraljevske obitelji, među ostalima i malodobna djeca princa od Walesa, prince George i princeza Charlotte.

Misu vodi dekan opatije David Hoyle, propovijed će održati kanterberijski nadbiskup Justin Welby, a britanska premijerka Liz Truss već je pročitala odlomke iz Biblije. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike