Regija
31. OBLJETNICA OSLOBOĐENJA GRANIČNIH KARAULA

Mlađe generacije moraju
znati što se događalo
Objavljeno 18. rujna, 2022.

SOPJE


Među najznačajnije događaje iz vremena Domovinskog rata na slatinskom području ubraja se prvo oslobođenje vojarne u središtu grada dana 16. rujna 1991. godine te graničnih karaula Zanoš u Kapincima istoga i Bobrovac kod Gornjeg Predrijeva sljedećega dana. Riječ je o iznimno važnim akcijama slatinskih branitelja, ključnim za obranu Slatine. Osim što su došli do značajnih količina oružja, prestala je izravna opasnost od napada na grad, podignut je moral i smanjen odlazak hrvatskog stanovništva.


Nakon što je 31. obljetnica tih događanja prigodno obilježena u Slatini, kod spomen-obilježja Zdenac života u središtu Sopja također je odana počast poginulim hrvatskim braniteljima uz spomen ploču s njihovim imenima. Vijenac i upaljene lampione položili su rođaci poginulih branitelja, sopjanski općinski vijećnici, virovitičko-podravski dožupan Marijo Klement, načelnik Općine Sopje Berislav Androš, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zamjenik načelnika Policijske uprave i predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Nenad Križić, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje VPŽ i predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ Mato Bubaš i  drugi.

 


U velikoj dvorani mjesnog doma sudionike ratnih događanja od prije 31 godine i ostale mještane i goste pozdravio je načelnik Androš, koji je izrazio zadovoljstvo što se svjedoci toga vremena toliko godina okupljaju i te obljetnice obilježavaju na svečan i dostojanstven način.
– Bili ste jedan dio velikog mozaika kome je glavni cilj bio oslobođenje Hrvatske, da sve ono što smo nekada sanjali postane stvarnost, a to ne bismo mogli ostvariti da nije bilo vas branitelja. Mlađe generacije moraju na sve to s velikom pažnjom gledati, prisjećati se toga, slušati od vas što je bilo, tko je bio krivac, što se zapravo događalo i što se time ostvarilo – jedinstvena, suverena i neovisna Republika Hrvatska, moderna europska država koja u svojoj povijesti gleda kako vratiti vrijeme, iskoristiti sve što se nudi i poboljšati standard života građana. – rekao je, uz ostalo, načelnik Androš.

 
Zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement podsjetio je na rujanska događanja 1991. godine. – Rujan je za nas vrlo značajan, mi u Virovitičko-podravskoj županiji imamo na što biti ponosni: prva zastava na ulasku u državu vijorila se na našem području u Terezinom Polju, imali smo prvu razmjenu zarobljenika u Jasenašu, a oslobođenje ovih karaula bilo je rezultat oslobođenja vojarne jer nisu imale zaleđinu, rekao je dožupan Klement, zahvalivši svim braniteljima i braniteljskim udruga što promiču istinu o Domovinskom ratu da se ne zaboravi.

     
Čestitke osloboditeljima graničnih karaula uputili su također zamjenik načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske i predsjednik slatinske HVIDR-e Nenad Križić, te predsjednik Odbora za hrvatske branitelje i predsjednik Zajednice udruga i članova VPŽ Mato Bubaš.

Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike