Sport
NAPOKON OSVOJENA I VELIKA GORICA

Niotkud se pojavio Gržan i spasio bijelo-plave u kaljuži
Objavljeno 19. rujna, 2022.
U Velikoj Gorici igralo se u nemogućim uvjetima, ali Osijek je uspio iščupati pobjedu

Nogometaši Osijeka s Reneom Pomsom na čelu redom ruše loše tradicije na gostovanjima. Nakon što su prošlog tjedna nakon pet godina slavili u Rijeci, ovog su vikenda nakon četiri godine uspjeli doskočiti Gorici na njezinom terenu.



Poms je u kratkom vremenu uspio napraviti prave stvari. U tri susreta uzeo je s Osijekom sedam bodova, a šest od njih osvojeno je na gostovanjima. Ne treba podsjećati kako su bijelo-plavi do prije tjedan dana u rubrici gostujući bodovi imali prazan skor, a pred njima su bila dva gostovanja koja su bila daleko od najdražih. No, s oba su se uspjeli vratiti uzdignutih ruku.

Vodeni svijet


I dok su nakon pobjede u Rijeci bijelo-plavi dobivali komplimente za dobru igru, nakon trijumfa u Velikoj Gorici prevladava razmišljanje "bilo je samo osvojiti bodove". Takav stav prije svega stvoren je zbog očajnih uvjeta za igru. Kiša koja je dva dana neprekidno padala potopila je travnjak Gradskog stadiona u Velikoj Gorici. Bio je to pravi vodeni svijet u kojem se trebalo snaći, a bilo je više nego jasno kako će to biti susret koji će se igrati po onoj "tko nabije, taj dobije". Nabijali su jedni i drugi više ili manje uspješno, jer drugačije se nije moglo, a Osijek je iz tog "hrkljuša" izišao sretniji, spretniji i na koncu zadovoljniji.

- Došli smo po tri boda, željeli smo pobijediti, a kad smo vidjeli uvjete u kojima će se igrati, znali smo da će biti luda utakmica u kojoj će biti najmanje nogometa. Naš plan igre bio je imati stabilnost u zadnjoj liniji i ne dopustiti mnogo prilika suparniku. Trebalo je biti strpljiv i koncentriran te čekati svoju priliku. Dočekali smo je i iskoristili - rekao je Rene Poms, trener NK Osijek.

I to je to. Razglabati o igri i taktici u onakvim uvjetima doista nema nikakvog smisla. To je bilo čisto preživljavanje, a ne nogomet. Iako je Poms dao odgovor na pitanje koje mu je postavljeno uoči susreta, a glasilo je mogu li Caktaš, Beljo i Mierez igrati zajedno. Poms je odgovor ponudio s izborom početne postave, a kako bismo saznali koliko kvalitetno njih trojica mogu djelovati morat ćemo pričekati normalnije uvjete za igru.

Junak iz sjene


Najvažnija vijest je što se Osijek polako vraća na željenu razinu. Protiv Gorice drugi put zaredom Ivušićeva mreža ostala je netaknuta, a u ulozi zapovjednika obrane još jednom sasvim se dobro snalazio Mihael Žaper. Istina, sa sobom je imao Lončara i Čeberka koji su u groznim uvjetima odigrali gotovo besprijekorno, što uopće nije bilo lako. Uz njih, golem doprinos opet je dao Mierez na planu maltretiranja suparničkih braniča, iako je bio na meti njihovih oštrih startova, što sudac Duje Strukan nije uvijek sankcionirao na pravi način. Na kraju je Ramon natjerao Raspopovića na crveni karton, a mogao je biti i strijelac da mu je Caktaš dodao loptu u sudačkoj nadoknadi kada je Mierez bio sam pred praznim vratima. No, pravi junak te pobjede došao je iz sjene. Šime Gržan do jučer je bio potpuni ilegalac u kojeg se prilično sumnjalo, no danas je slika posve drugačija.

- Odigrao je jako dobru utakmicu u Rijeci, sada i protiv Gorice, tako da je svoj posao odradio sjajno - pohvalio je Poms svog desnog bočnog.

Asistencija za pogodak u Rijeci, pogodak za pobjedu protiv Gorice, potvrda su kako je Poms pronašao pravu ulogu za Gržana. Igrao je Šime na početku svoje karijere u Zadru na poziciji desnog bočnog, pa mu se nije bio problem snaći u toj ulozi.

- Meni to nije nova pozicija, igrao sam kroz karijeru dosta utakmica. Najvažnije je igrati i da momčad pobjeđuje. Utakmica je bila teška, jer se igrala u nemogućim uvjetima. Ništa se nije dalo odigrati. Srećom, uzeli smo tri boda, i to je najvažnije. Sve ostalo brzo će se zaboraviti - rekao je junak pobjede kojem je pogodak Gorici bio prvijenac u bijelo-plavom dresu:

- Nisam znao kako reagirati u toj situaciji zbog natopljenog travnjaka. Hoću li voditi loptu, hoće li stati? Super je ispalo jer sam natrčao na odbijenu loptu poslije prvog udarca. Prvijenac? Trenutak nije mogao biti bolji.

Možemo se samo složiti sa Šimom. Trenutak nije mogao biti bolji. Osijek na prvenstvenu stanku odlazi u odličnom raspoloženju s perspektivom daljnjeg napretka. Rene Poms je u kratkom roku uspio pokrenuti momčad. Govor tijela igrača opet je pozitivan, obrana je ponovno čvrsta, a to su glavni temelji za uspjeh. Navijačima se definitivno može vratiti osmjeh na licu nakon pobjeda na dva neugodna vezana gostovanja. Sada slijedi predah, pa idemo dalje...

Dalibor Keler
VELIKA GORICA – Gradski stadion. Vrijeme kišovito. Teren natopljen vodom, težak za igru. Gledatelja: 492. Sudac: Duje Strukan (Split) - 6,5. Strijelci: 0:1 Gržan (19). Žuti kartoni: Suk, Steevoorden, Golubickas, Jovičić, Banić (Gorica), Barri, Mierez, Lončar (Osijek). Crveni karton: Raspopović (Gorica)

IGRAČ UTAKMICE: ŠIME GRŽAN (OSIJEK)

GORICA

0

Banić 6, Wauge 6 (od 46. Raspopović 6), Steenvoorden 6, Jovičić 6, Krizmanić 6 (od 68. Vojtko 5), Francois 6 (od 75. Cruz -), Suk 6, Pršir 6 (od 68. Golubickas 5,5), Ndockyt 5,5 (od 56. Mitrović 6), Fruk 6, D. Jurić 5,5.

OSIJEK

1(1)

Ivušić 6,5, Lončar 7, Žaper 6,5, Čeberko 6,5, Gržan 7 (od 78. Bralić -), Barri 6 (od 64. Jugović 6), Nejašmić 6, Leovac 6, Caktaš 6, Beljo 6 (od 64. Kleinheisler 6), Mierez 6,5.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike