Osijek
DAN HRVATA IZ VOJVODINE

Izložba i svečana akademija u HNK-u darovi su Osijeku
Objavljeno 18. rujna, 2022.
Bogata tradicija i baština hrvatskog naroda na području Vojvodine duga je stoljećima

Svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu u petak je zaključen cjelodnevni program Dana Hrvata iz Vojvodine u Osijeku. Pokrovitelji cjelokupnog programa bili su Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, a organizatori su Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Novinsko-izdavačka ustanova "Hrvatska riječ".



Program je počeo prijmom na kojemu su župan Ivan Anušić i gradonačelnik Ivan Radić primili izaslanstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji na čelu s predsjednicom Jasnom Vojnić, predsjednikom Demokratskoga saveza Hrvata u Vojvodini i hrvatskim zastupnikom u Skupštini Srbije Tomislavom Žigmanovom te predstavnicima hrvatskih udruga iz Vojvodine.

Poslijepodne je u Kulturnom centru otvorena izložba "150 godina Bunjevačkih i šokačkih novina i Bunjevačke i šokačke vile". Katarina Čeliković iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, autorica izložbe, u uvodnoj će riječi podsjetiti kako je prvi broj Bunjevačkih i šokačkih novina izišao 19. ožujka 1870., izišle su u 146 broja, svaki na četiri stranice. Urednik je bio biskup Ivan Antunović, a cilj je bio izgraditi nacionalnu svijest prosvjetom i kulturom. Iako su one proglašene nestranačkim, ipak ih je tadašnji režim ugušio. No od 1873. Antunović nastavlja s Vilom, kao samostalnim glasilom sve do 1876. Koristio se jekavski jezik, jezik zagrebačke škole, i po tome je svima bilo jasno kamo te novine smjeraju.

Ova je izložba pripremljena prije dvije godine, do sada je gostovala u Đakovu i Splitu. Otvorenju izložbe nazočio je i župan Ivan Anušić, koji je podsjetio kako Osječko-baranjska županija u proteklih pet godina radi na konkretnoj suradnji s Hrvatima u susjednoj Vojvodini. “Potrebno im je jako puno pomoći jer je hrvatska zajednica u Vojvodini, Srbiji općenito, u jako teškom položaju. Vlada Republike Hrvatske puno je više dala pomoći nego što se to događalo u prijašnjim godinama, jer ako mi ne budemo vodili brigu o njima, a Srbija ne vodi, naša zajednica ondje potpuno će nestati, a to je proces koji nama kao narodu, kao Hrvatskoj, dugoročno pravi štetu, jer tradicija i baština hrvatskog naroda ondje je duga stoljećima”, upozorio je župan.

Dario Kuštro
AMATERSKO NJEGOVANJE KULTURE
Gradonačelnik Radić pak uputio je pozdravne riječi sudionicima programa i publici na svečanoj akademiji “Osijeku s potpisom, Hrvati iz Vojvodine”. U tom svojevrsnom prikazu amaterskog njegovanja kulture i običaja sudjelovalo je više od sto gostiju iz Petrovaradina, Bačkog Monoštora, Subotice, Tavankuta i Novog Sada.

- Prikazali smo najreprezentativnije dijelove našeg kulturnog amaterizma, folklora, izvedbe koje se tiču tradicijske glazbe, zbornog pjevanja i narodnog stvaralaštva. Drugim riječima, sve ono što postoji na bogatoj i pluralnoj kulturnoj sceni amaterizma među vojvođanskim Hrvatima - rekao je Tomislav Žigmanov. Taj je program napravljen i posebno osmišljen za gostovanje u našem gradu.

Najčitanije iz rubrike