Osijek
TRADICIJA KOPAČEVSKIH ALASA

Na Ribarskim danima
gostilo se, kiši unatoč
Objavljeno 18. rujna, 2022.
Ruža vjetrova okreće turističke vjetrove k našoj županiji na priredbe, a ova u Kopačevu perjanica je među njima

Ruža vjetrova u jesen okreće turističke vjetrove, zna se, k Osječko-baranjskoj županiji na gastronomsko-kulturne manifestacije, a perjanica među njima su Ribarski dani u Kopačevu. Mirisi i dim pečenih šarana na rašljama, fiša, pečene ribe…, "zamaglili" su subotnju kišu, pa ona uopće nije smetala da se pod šatorima okupe ljubitelji ribljih specijaliteta, ali i ljubitelje tradicijske kulture u tom mjestu općine Bilje koje odiše starinskim ugođajem oduvijek ribarskog mjesta.Gotovo pola stoljeća ovo je trenutak posvećen tradiciji i gastronomiji sela na rubu Kopačkog rita u kojem Općina Bilje nudi gostima uživanje, a lokalnim proizvođačima da zarade prodajom. Još u 40-im godinama prošlog stoljeća ribarenjem se profesionalno bavilo 60 ribara. U jednom crkvenom zapisu iz 1821., stoji da je od Božića do Uskrsa bio toliko bogat ulov ribe da je zarada od toga u kovanicama od Bilja do Kopačeva bilo potrebno da vuče čak šest volova. Kako su se mijenjale vode Kopačkog rita tako se i promijenio i život ovog mjesta, a većina mještana bavi se vrtlarenjem, pa tako na spomen sela, nekada poznatog po ribarenju, sada ljudima pada na pamet paprika i rajčica. Ribarskim danima ipak je od zaborava sačuvana tradicija ribara, ali i doživljaj multikulturne ove regije u predvorju PP-a Kopački rit.

- Više je od 80 izlagača, ponuda je bogata, od rukotvorina, domaćih kolača, našeg crvenog blaga - mljevene začinske paprike, do suvenira i brojnih domaći proizvoda. Cilj nam je da na svim manifestacijama prikažemo stvarno autohtonu ponudu i kućnu radinost. S time se ponosimo, na našim svim manifestacijama idemo s prirodnim materijalima i proizvodima naših domaćinstava koji su bitan pokretač naše turističke ponude - kaže Ivana Plaščak, ravnateljica Kulturnog razvojnog centra.

Čast otvaranja domaćini su ponudili županu Ivanu Anušiću koji je čestitao Cickaju i organizatorima, a Cickaj je ponosan na tradiciju Ribarskih dana. "Uspjeli smo 24 godine održati ovu manifestaciju pružajući posjetiteljima jedinstven događaj, a svima koji žive od svog rada u Kopačevu i općini Bilje, a mnogo je takvih, da zarade. Zahvaljujem svima jer od 1998. Ribarski dani su sve bolji, svi su na svoj način, sve do danas, pridonosili razvoju priredbe koja je bitna i za općinu Bilje, za županiju, ali i šire, jer mnogo ljudi dolazi ciljano iz cijele Hrvatske i okolnih zemalja, tako da mi je drago što smo uspeli postići ovu novu razinu prepoznatljivosti", kazao je Cickaj.

Anušić potvrđuje da jedna od najljepših manifestacija privlači turiste, što i je cilj. "Ovdje je specifično da se riba može kušati spravljena na desetke načina, riječni ribari su rijetkost, više ih nema, ali je tradicija ribolova vidljiva i sačuvana, pokazana te na kraju servirana na stol", kazao je Anušić. Okupljene su pozdravili saborski zastupnik Goran Ivanović i Jakab Šandor, počasni predsjednik DZMH-a. Tri dana su se nizali koncerti, ali i tradicijska kultura uže i šire regije u izvedbi KUD-ova.

Darko Pejić
STIGLO I SUNCE
I dok je subotom dominirala kiša, pun zamah zbio se u nedjelju, kada je Baranju i Kopačevo obasjalo sunce. Nikada veća gužva na parkirališnom mjestu nije bila kao u nedjelju, jer su svi htjeli okusiti i biti dijelom Ribarskih dana. Redarska služba imala je na parkiralištu pune ruke posla, no sve su uspjeli izorganizirati, pa su kolone ljudi, njih više tisuća, hodili prema središtu Kopačeva, bilo glavnom ulicom, ili pak od igrališta.

Možda ste propustili...

ADVENTSKO OZRAČJE U KOPAČKOM RITU

Dođite na “Božić kod ježa i sove”!

SVEČANA PROMOCIJA FAKULTETA PRIMIJENJENE MATEMATIKE I INFORMATIKE

Svi promovirani magistri već rade!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET BOŽIĆU

Župan Mato Lukić upalio drugu adventsku svijeću mira ispred osječke katedrale

2

OBLJETNICA SMRTI PRVOG PREDSJEDNIKA

Odali počast utemeljitelju Hrvatske Franji Tuđmanu

3

SVEČANA PROMOCIJA FAKULTETA PRIMIJENJENE MATEMATIKE I INFORMATIKE

Svi promovirani magistri već rade!