Svijet
PUTINU STIŽU UPOZORENJA SA ZAPADA:

Ne koristite nuklearno oružje
Objavljeno 19. rujna, 2022.
Američki predsjednik Joe Biden pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne upotrebljava taktičko nuklearno ili kemijsko oružje kako bi vratio izgubljena područja u Ukrajini. Naime, sada se Putin našao pod pritiskom domaćih nacionalista. Putinovo upozorenje da bi Moskva mogla snažnije uzvratiti nađe li se pod dodatnim pritiskom zabrinulo je Zapad da bi mogao posegnuti za nekonvencionalnim sredstvima poput nuklearnog ili kemijskog oružja. Na pitanje što bi rekao Putinu ako razmatra upotrebu takvog oružja, Biden je rekao: "Nemoj. Nemoj. Nemoj. To bi promijenilo rat kao ništa od Drugog svjetskog rata." Američki odgovor bi bio "posljedičan" kazao je Biden - "ovisio bi o opsegu onoga što oni učine".

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij optužio je ruske snage za mučenje stanovništva. Najmanje deset mjesta mučenja otkriveno je u oslobođenoj istočnoj regiji. Mučenje je bilo raširena praksa, rekao je Zelenskij, nazvavši okupatore "fašistima" i usporedivši njihovo ponašanje s ponašanjem nacista. "Poput njih, Rusi će za svoje postupke odgovarati pred sudom, utvrdit ćemo njihove identitete", kaže.

Sve je više poziva na osnivanje međunarodnog suda za ratne zločine u Ukrajini. Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky poručio je: "U 21. stoljeću ovakvi napadi na civilno stanovništvo nezamislivi su i gnusni. Ne smijemo prijeći preko toga." H
Najčitanije iz rubrike