Regija
57. VINKOVAČKE JESENI: U MIMOHODU 3000 SUDIONIKA

Zaplesalo i zapjevalo 69 KUD-ova
Objavljeno 18. rujna, 2022.
Provezle su se 33 svečano opremljene svatovske zaprege i 50-ak konjanika

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

U svečanom mimohodu 57. Vinkovačkih jeseni ulicama i trgovima najstarijeg europskog naselja u nedjeljno sunčano prijepodne, posljednjeg dana manifestacije, prodefiliralo je 69 folklornih skupina iz cijele Hrvatske, ali i Slovenije, Rumunjske i BiH, predvođenih nuštarskim mažoretkinjama i Osječkom puhačkom glazbom. Bili su tu i Hrvatski sokol s Gradskom stražom, povijesnom postrojbom, i Počasnom sokolskom gardom, Vinkovački šokački rodovi, KUD Tkanica, čiji su članovi bili odjeveni u vinkovačke građanske nošnje s početka prošlog stoljeća, Prva kandžijaška udruga iz Kruševice, Kuburaška udruga iz Maruševca... Za njima su se provezle 33 svečano opremljene svatovske zaprege i 50-ak konjanika, među kojima i Marija Liščić Drmić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca. U mimohodu je bilo gotovo 3000 sudionika.



Na putu od gradske tržnice, gdje se formira mimohod, Zvonimirovom, Pješačkom zonom, Trgom bana Šokčevića, Dugom do Genscherove folkloraši su zastajali i u minutu-dvije pokazali djelić onoga što znaju, za što su bili nagrađivani pljeskom gledatelja koji su ih pratili cijelom trasom. Kao što je već uobičajeno, na kraju su se folkloraši i gledatelji uhvatili u najveće kolo na svijetu.

U deset dana Vinkovci su bili prava prijestolnica tradicije i folklora - uvijek je bilo i ostalo pitanje prestiža sudjelovati na vinkovačkim jesenskim svečanostima. Pet dana nastupale su folklorne skupine iz Vukovarsko-srijemske županije na Folklornim večerima, i tu su posjetitelji mogli vidjeti izvorni ili koreografirani folklor, ali i najmlađe folkloraše, koji su pokazali da su dostojni nasljednici čuvara baštine. Nastupila su 42 KUD-a, a najboljim je proglašena “Šokadija” iz Starih Mikanovaca, slijede ih “Slavko Janković” iz Šiškovaca i “Josip Kozarac” iz Štitara - oni će predstavljati županiju na smotrama izvornog folklora u Hrvatskoj, regiji i svijetu. Održana je i Državna smotra izvornog hrvatskog folklora, gdje je znanje u njegovanju tradicije svoga kraja pokazalo 30 folklornih skupina iz Hrvatske i dijaspore.

Svake su se večeri u Slavonskom sokaku, gdje su domaći obrtnici nudili svoje proizvode - od špencli, šokačkih kapa i šlingi do suhomesnatih delicija, meda, vina i rakije - redali tamburaši, ukupno 10 bendova. Kome to nije bilo dovoljno, svratio je do Bircuza (za neupućene, ako takvih uopće još ima, bircuz je šokački izraz za ugostiteljski objekt, krčmu ili birtiju, dakle mjesto gdje se pije uživajući). U Vinskom su šoru svakog dana i poslije ponoći uživali ljubitelji vina najboljih slavonskih, srijemskih i baranjskih vinara te sira i kulina.

Miroslav Flego
Najčitanije iz rubrike