Novosti
GODIŠNJICA U VUKOVARU

Bitku sačuvati od zaborava
Objavljeno 19. rujna, 2022.
Tomo Medved: Odajemo priznanje jedinstvenom i povijesnom vojnom pothvatu

U Vukovaru je u subotu obilježena 31. obljetnica Bitke za Vukovar, u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom i Gradom Vukovarom.



Na središnjoj svečanosti, održanoj u Hrvatskom domu Vukovar, ratni zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković istaknuo je kako je Bitka za Vukovar "surov povijesni događaj". "Mi smo kao njezini sudionici i suvremenici dužni odgovorno analizirati Bitku, dokumentirati je i sačuvati od zaborava. U posljednje je vrijeme postalo uobičajeno uspoređivati Bitku za Vukovar s događajima na raznim svjetskim ratištima, pa i s ratom u Ukrajini, no činjenice govore da smo neusporedivi", naglasio je Borković, dodavši kako je okupljanje prvih hrvatskih policajaca 5. kolovoza 1990. začetak stvaranja budućih oružanih snaga RH i jedini legalan način ponovnog naoružavanja Hrvata. Rekao je kako je Hrvatska bila meta otvorene agresije Srbije, a srpski izvori jasno daju do znanja koju je ulogu imala JNA i što su sve poduzimali kako bi izazvali otvoreni sukob. "Stalno naglašavam kako nismo sljednici ni partizana ni ustaša, niti je Republika Hrvatska stvorena u Brezovici, Srbu ili Jajcu. Stvorili smo je mi svojom borbom u krvavom ratu protiv srpskog nacizma", poručio je Borković.

Tomo Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja, podsjetio je kako je Vukovar simbol otpora i žrtve, simbol zajedništva u obrani državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta RH u Domovinskom ratu. "Odajemo priznanje jedinstvenom vojnom pothvatu koji je trajno zabilježen u nacionalnoj i svjetskoj povijesti, zbog čega Bitka za Vukovar ima posebno značenje u obrani cijele Hrvatske. Vukovar je bio i ostao ponos Hrvatske, ali je i trajno nadahnuće svima nama i generacijama koje o Domovinskom ratu uče u školama", naveo je Medved.

Poručio je kako odnos prema Vukovaru Vlada RH pokazuje nizom mjera provedenih u proteklih šest godina, istaknuvši kako je vukovarsku bolnicu podignula na razinu nacionalne memorijalne bolnice i preuzela sva osnivačka prava i financiranje, uvažavajući njezino memorijalno-edukativno značenje. "Upravo je bolnica bila simbol stradanja i patnje, a tijekom Bitke za Vukovar prerasla je zdravstvenu ulogu i postala simbol obrane Vukovara i Hrvatske", naveo je Medved i dodao kako je stoga imenom dr. Juraja Njavre nazvana Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar, a ulica uz bolnicu (bivša Bolnička) imenovana je po dr. Vesni Bosanac.

Obilježavanje 31. godišnjice Bitke za Vukovar počelo je polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, a uoči svečanosti u Hrvatskom domu državnu je zastavu na Vodotornju podignuo izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić. Slijedila je prezentacija Taktičko-tehničkog zbora naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi OSRH i MUP-a.

Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

52 POSTO OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

HDZ osvaja 63, Rijeke pravde 42 mandata

HRVATSKI GRAĐANI PLAĆAJU MANJE OD VEĆINE EUROPLJANA

Kućanstvima cijena plina i struje među najnižima u EU-u