Ekonomija
POVEĆANA POTRAŽNJA ZA BIOENERGENTOM

Tona peleta u godini dana poskupjela je za 100 eura
Objavljeno 19. rujna, 2022.
U maloprodaji kilogram peleta dosegao je već četiri kune, a cijena će još rasti

Peleta, briketa i ogrjevnog drva na tržištu ima dovoljno, kaže predsjednik HUP-ove Udruge drvne i papirne industrije Ivić Pašalić te dodaje da su u Hrvatskoj ipak još uvijek glavni energenti za grijanje fosilnog podrijetla - plin i loživo ulje.Prema Pašaliću, zbog skupih energenata nastala je blaga panika na tržištu te je povećana potražnja za proizvodima koji su alternativa plinu, a to je rezultiralo i povećanom cijenom peleta.

Promjena navika


- Zbog ukupnih okolnosti oko plina, koji je dominantan energent u Hrvatskoj, nastala je blaga panika na tržištu koja je rezultirala naglim porastom potražnje u ljetnim mjesecima, što prije nije bio slučaj. Navike kupaca u Hrvatskoj godinama su bile takve da se pelet kupovao pred zimu. Ta nagla promjena navika i želja da se osigura ogrjev za zimu dovela je do povećane potražnje. Zbog porasta svih ulaznih troškova, (povećanje struje čak deset puta u 15 mjeseci) te stanja na tržištu, došlo je do porasta cijene - pojasnio je nedavno Ivić Pašalić za N1, dodajući kako u odnosu na prošlu godinu hrvatski građani u većoj mjeri traže i peći na drva, a primjetna je i povećana potražnja za kaminima na pelet i pećima na drva, a sve te povećane potrebe, tvrdi Pašalić, naši proizvođači peleta, briketa i ogrjevnog drva, mogu kvalitetno opskrbiti.

Glas Slavonije još je u travnju pisao o poremećaju na tržištu peleta zbog energetske krize izazvane Putinovom agresijom na Ukrajinu, a HRT prije dva tjedna javlja kako unatoč smanjenju PDV-a s 25 na 5 posto, peleti znatno poskupljuju, negdje i pet puta, pa korisnici od resornoga ministarstva traže hitnu reakciju, jer grijanje na taj ekološki i još prošle godine financijski vrlo isplativ način, sada mnogima postaje nedostupno.

Kako nas je izvijestio Alan Bahorić, samostalni savjetnik Samostalne službe za komunikacije i odnose s javnošću Hrvatske gospodarske komore (HGK), 30-ak proizvođača u Hrvatskoj godišnje proizvede između 450.000 i 500.000 tona peleta. Među najvećim proizvođačima izdvajaju se: RST-Pellet d.o.o. iz Delnica, Florian Grupa, Spačva d.d. iz Vinkovaca, Šišarka d.o.o. iz Županje, Pelet Grupa d.o.o. iz Zagreba, Moderator d.o.o. iz Udbine te Energy Pellets d.o.o. iz Delnica.

Porast troškova


- Od ukupno proizvedene količine, između 60 do 70 posto ide u izvoz. U 2021. godini vrijednost izvezenog peleta iznosila je 60,9 milijuna eura. Samo u prvih pet mjeseci ove godine izvezeno je peleta u vrijednosti od 34,3 milijuna eura, što je 60 posto više od vrijednosti izvezenog peleta u istom razdoblju lani. Više od 70 posto izvezene količine završi u Italiji, koja je najveći kupac hrvatskog peleta. Na ostala tržišta u regiji izveze se manja količina, najviše u susjedne zemlje Srbiju, Sloveniju i BiH. Unatoč visokoj stopi izvoza, domaći proizvođači mogu zadovoljiti potrebe domaćeg tržišta - kaže Alan Bahorić, dodajući kako su cijene peleta, kao i drugih energenata, porasle, a razlozi su porast potražnje te drastičan porast troškova proizvodnje, od električne energije i goriva do repromaterijala i rezervnih dijelova.

- U odnosu na prošlu godinu cijena peleta po toni porasla je za oko 100 eura. Trenutačno se u maloprodaji dostižu rekordni iznosi od tri do četiri kune po kilogramu, a cijena vjerojatno nije konačna, budući da se početkom jeseni očekuje pojačana potražnja - kaže Alan Bahorić iz HGK-a.

Šišarka d.o.o. Županja godišnje proizvede 55.000 tona certificiranog peleta i, kažu u Šišarki, proizvodnja je konstantna.

- Zbog ukrajinsko-ruskog sukoba potražnja je ove godina veća nego prijašnjih godina. Zbog veće potražnje i povećanih troškova i cijena je znatno veća. Jednu trećinu prodajemo na domaće tržište, a ostatak izvozimo u Italiju, Njemačku, Sjevernu Makedoniju, Grčku..., a potražnja i dalje raste - kaže Ivan Čošković, suvlasnik Šišarke.

U vinkovačkoj Bjelin Spačvi, jednom od najvećih drvoprerađivača u Hrvatskoj, značajni dio proizvodnje otpada na proizvodnju peleta koje i izvoze, a Vladimir Bataković, predsjednik uprave Bjelin Spačve, u travnju nam je rekao kako su bioenergenti Spačva, energenti budućnosti.

Miroslav Flego
ENERGETSKA KRIZA IZAZVALA POMUTNJU
”Godišnji proizvodni kapaciteti Spačve su 55.000 tona peleta i 12.000 tona briketa, što nas čini jednim od najvećih proizvođača peleta u Hrvatskoj. Izvozimo najviše u Italiju i Srbiju, sve je veća potražnja i iz ostalih zemalja u okruženju. Značajan dio prodaje ostvarujemo na domaćem tržištu, gdje smo nazočni u najvećim trgovačkim lancima. Imamo i tri prodajna salona u Vinkovcima, Zagrebu i Splitu, u kojima kupci tijekom cijele godine mogu osigurati zalihe za zimu. No, energetska kriza izazvala je pravu pomutnju u proizvodnji drvnih peleta, jer je cijena drvne sirovine koju koristimo povećana za više od 15 posto, i cijena struje otišla je gore, a skuplji su i naftni derivati. Kada se sve to zbroji, troškovi proizvodnje značajno su povećani, što se odražava i na cijene”, rekao je nedavno za Glas Slavonije Vladimir Bataković.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZNATNI SKOK UPRAVLJAČKE MOĆI

Imenovano 10 najmoćnijih žena u hrvatskom biznisu

2

NOVE FAZE U NIŠNIM STRATEGIJAMA

Tržište 5G do 2026. će vrijediti 65 mlrd. dolara

3

BLAŽI RAST CIJENA ENERGIJE I HRANE

Inflacija u eurozoni popustila u studenome