Osijek
ZAVRŠIO PUT DUG 107 DANA

Osječani ishodali 3212 km od Osijeka do Santiaga
Objavljeno 19. rujna, 2022.
Biljana Brdar i Ivica Miložić ucrtali su i Osijek u Camino rutu. Na Put su krenuli početkom lipnja i stigli su na cilj

Iako su ih mnogi ispratili sa sumnjom, neki su tvrdili da će odustati već kod Našica, Biljana i Ivica uspjeli su sretno okončati svoju životnu avanturu. Ovo dvoje osječkih hodočasnika, Biljana Brdar - Bilja i Ivica Miložić - Miža, ishodali su od Osijeka do Santiago se Compostele u Galiciji na sjeverozapadu Španjolske u 107 dana, nevjerojatnih 3212 kilometara. Upisali su tako Bilja i Miža i Osijek u Camino rutu te će s ponosom postaviti kamen Puta ispred svojih vrata.



A sve je krenulo početkom lipnja ispred Kapucinske crkve, kada su Bilja i Miža, ispraćeni od nekoliko ljudi tako pošli za svojim Putem. Problema je bilo već u prvoj etapi, sparina i kaldrma koja je "otrov" za stopala, no odustajanje nije bilo opcija. Prehodana je Hrvatska, a u Sloveniju se ušlo kod Buzeta, dan kasnije slijedila je Italija s kojom su oboje oduševljeni. Nakon više od dva mjeseca hodanja, ukazala se Bilji i Miži i Španjolska, a u njoj su hodali sjevernim putem, uz Atlantik. Inače, ovo je treći Camino za Biljanu i Ivicu, no najzahtjevniji do sada.

Hodočašće ovo dvoje Osječana izuzetno je praćeno na društvenim mrežama, a iz bratovštine "Put svetog Jakova", priredili su im i doček na cilju - Santiago de Composteli. U crkvi svetog Augustina, tik do trga gdje se nalazi znana katedrala, dovedeni su na misu, gdje ih je svim vjernicima predstavio svećenik (na španjolskom i engleskom jeziku), i da su prehodali 3212 kilometara od Osijeka do Santiago de Compostele.

- Orguljaš, inače Irac stvarnog imena Jonny Walker, rekao nam je da će svirati samo za nas, a iznenadio nas je i svećenik koji je, u povodu pružanja mira, sišao s oltara i pružio nam ruku. Poslije mise osjećali smo se kao veleposlanici, jer smo nebrojenim hodočasnicima iz svih krajeva svijeta govorili da smo iz Osijeka i Hrvatske te da moraju doći bar jednom i kod nas u Slavoniju. I ne sumnjam da hoće, jer Camino obitelj je milijunska - govori nam Ivica, a Biljana dodaje da to nije kraj ovog njihovog Puta.

Naime, hodočašće za Bilju i Mižu nije završilo u Santiago de Composteli, jer sada će hodati još četiri dana, do Finisterre i Muxie, gdje će Put za njih na kraju završiti. I to s fascinantnim brojkama, 111 dana i 3333 prehodanih kilometara.

Milan Bugarić
JOŠ ČETIRI DANA DO "KRAJA SVIJETA"
Hodočašće je ostavilo traga na Ivici koji je tijekom hodnje izgubio 20-ak kilograma. Kaže u šali da je to dobro, jer se nakon topljenja sala konačno vide mišići. Put mu je i poderao đonove dva para patika, a Bilji je ranac doslovce pred raspadom, no izdržao je. Nakon Muxie, i kupanja u Atlantiku, ma kakve god temperature on bio, Osječani konačno sjedaju u autobus do Santiaga de Compostele te na avion koji ih vozi do Bergama. Potom automobilom idu za Rijeku, gdje će autobusom konačno stići u Osijek.

Najčitanije iz rubrike