Mozaik
2CELLOS DANAS IMAJU POSLJEDNJI KONCERT U HRVATSKOJ

Luka Šulić objasnio: Ponestalo nam je materijala za snimanje
Objavljeno 19. rujna, 2022.
Hrvatski violončelistički dvojac 2Cellos završio je u subotu navečer nastupe u Španjolskoj u sklopu svoje oproštajne turneje, nakon koje će Luka Šulić i Stjepan Hauser krenuti u svoje individualne projekte "jer im je ponestalo materijala za snimanje". 2Cellos je u subotu navečer održao koncert pred oko 10.000 posjetitelja u Madridu, a u četvrtak je nastupio i u Barceloni.



- Osjećamo da je ovo pravi trenutak da se oprostimo kao duo, jer se nalazimo na svojoj najvišoj razini. Bolje se oprostiti kada si gore nego kada si dolje. Smatramo da smo tijekom ovih više od deset godina mnogo toga postigli, pa je sada došlo vrijeme za prelazak na drugačije projekte koje ima svaki od nas kao glazbenik i osoba - izjavio je 35-godišnji Šulić u intervjuu za novine La Vanguardia.



Duo 2Cellos nastao je 2011. godine, kada su Šulić i Hauser, bivši polaznici Muzičke akademije u Zagrebu, nakon dugogodišnjeg sviranja klasične glazbe na violončelima obradili pjesmu "Smooth Criminal" Michaela Jacksona. Obradom rock i pop-pjesama održavali su koncerte diljem svijeta, a 2018. godine, uoči finala nogometne Lige prvaka, odsvirali su himnu tog natjecanja na stadionu u Kijevu.



- Naše predstave su prekrasne, velike. Sigurno da individualno više nikada nećemo proživjeti takvo iskustvo, to ‘ludilo‘ rock&rolla. No više nemamo materijala za snimanje, a i također nije preostalo mnogo kompozicija koje bi dobro zvučale na violončelu. Teško je stoga postići nešto novo - objasnio je Šulić. Duo je dosad izdao šest studijskih albuma.



- Naravno da bismo mogli nastaviti održavati ovakve spektakle kao 2Cellos, jer ih obožavamo, ali osjetili smo da je trenutak da se naši putevi raziđu te počnemo raditi nešto novo, prije nego što kao umjetnici upadnemo u određenu rutinu - istaknuo je te dodao kako su prije dvije ili tri godine već razmišljali o oproštajnoj turneji, no počela je pandemija koronavirusa pa su je odgodili. Znali su, međutim, da ju u svakom slučaju moraju napraviti kako bi rekli ‘zbogom‘ na odgovarajući način, rekao je Šulić. U ponedjeljak, 19. rujna, 2Cellos održat će koncert u Zagrebu, što bi im trebao biti posljednji nastup u Hrvatskoj. Zagreb je ujedno i posljednja postaja na njihovoj turneji u Europi.



- Naši zajednički koncerti sada su poput proslava, u njima se jako uživa, nema pritiska. Sada proživljavamo svoju zadnju rock&roll turneju - napomenuo je Šulić.



Tijekom posljednje dvije do tri godine Šulić i Hauser su istovremeno radili na svojim individualnim glazbenim projektima.



- Time naša osobna budućnost više nije bila toliko vezana uz 2Cellos. Stoga je i naš međusobni odnos postao bolji nego ikada, jer on ne ovisi o 2Cellosu - dodao je i rekao da bi jednom voljeli napraviti zajedničku pjesmu s grupom AC/DC, Rolling Stonesima ili Coldplayom.



Šulić, koji se ispred madridske dvorane Palača sportova (Wizink Center) fotografirao s posjetiteljima, izjavio je da će za vlastitu glazbu inspiraciju tražiti u različitim žanrovima.



- Moja glavna pozadina je, logično, klasična glazba, ali obožavam kompozitore nove klasične glazbe, elektronske, kinematografske i također nešto od rock&rolla. Ta kombinacija me inspirira, ali pritom uvijek tražim novi zvuk - rekao je i dodao kako je zadovoljan svojim individualnim nastupima, među kojima i onim u Barceloni godine 2021., s pijanistom Evgvenijem Genčevim.



- Ne bojim se individualnih nastupa, jer će uvijek biti publike. Ne počinjem od nule. A traženje i povećanje publike bit će mi izazov - zaključio je. H
Možda ste propustili...

USKORO U KINIMA “HORIZON: AN AMERICAN SAGA”

Costner ga je stvarao 30 godina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana