Zdravlje
SAVJET ZDRAVA KOSA I KOŽA

Svježiji, vlažan zrak ne pogoduje koži ni kosi
Objavljeno 19. rujna, 2022.
Izbjegavajte pretjerano češljanje i stiliziranje kose te češljanje mokre kose jer se ona tako najviše oštećuje
Hranjiva maska od žumanjka
Jedan žumanjak pomiješajte s dvije žlice maslinovog ulja. Dodajte još žlicu meda. Smjesu miješajte pa lagano umasirajte u tjeme. Nakon pola sata kosu isperite mlakom vodom i pustite da se osuši na zraku.
 
Stres dehidrira kosu i kožu
Visoka razina emocionalnog ili mentalnog stresa može ostaviti kosu i kožu dehidriranom. Odaberite vježbe s kojima ćete se osjećati dobro i imati energiju. Kad osjetite umor, zaustavite se, uzmite kratku pauzu i zatim nastavite.
 
Četke od prirodnih materijala
Kako biste spriječili pucanje kose, upotrijebite četku od prirodnih materijala ili češalj mekih vrhova i široko razmaknutih zubaca. Izbjegavajte pretjerano češljanje i stiliziranje te češljanje mokre kose jer se ona tako najviše oštećuje.
 
Uravnotežena i zdrava prehrana
Kada god je to moguće, nemojte koristiti sušilo za kosu već pustite da se osuši prirodno. Kosa je odraz našeg zdravlja, stoga je uravnotežena i zdrava prehrana nužna. Stroge dijete i smanjeni unos masnoća mogu biti vrlo štetni za vašu kosu.
 
Tople juhe, variva, lagano kuhano povrće
S raskošnim bojama jeseni dolazi i svježiji, vlažan zrak koji ne pogoduje koži ni kosi. Iako temperature još uvijek nisu niske, suhi zrak u zatvorenim prostorima može dodatno oslabiti zaštitnu funkciju kože, što dovodi do crvenila, nestabilnosti te ubrzava proces starenja. Prehrana ima veliki utjecaj u izgledu vaše kože. Bitno je piti puno tekućine tijekom jesenskih mjeseci. Poželjna je hrana poput tople juhe, variva, laganog kuhanog povrće, zobene kaše... Svakako u prehranu uključite banane, šljive, naranče, žitarice i salate. Ponekad je malo ulja sve što je potrebno kako biste se oslobodili od suhe kože. Ošišajte vrhove kose i počastite ju maskom od kokosova ulja.
 
Jasminka Knežević
Najčitanije iz rubrike