Sport
BIJELO-PLAVI SLAVILI U VELIKOJ GORICI

Gržanov bijeg u velikogoričkom bazenu donio nova tri boda
Objavljeno 17. rujna, 2022.

Osijek je doslovce "isplivao" pobjednički krug u bazenu Velikogoričkog stadiona te je na taj način nastavio seriju pozitivnih rezultata. Nakon uvjerljivog trijumfa u Rijeci prošlog tjedna, momčad Renea Pomsa slavila je na još jednom gostovanju gdje je u prošlosti znala imati gadnih problema. Ovaj put izazov nije bio samo suparnik već i očajni uvjeti za igru jer je teren bio toliko natopljen vodom da se na njemu nije dao igrati normalan nogomet. No, snašao se Osijek u tome, a za pobjedu mu je bio dovoljan jedan bijeg Šime Gržana koji se iz ilegale u posljednja dva susreta pretvorio u jednog u ključnih igrača osječke momčadi. U Rijeci je asistirao za drugi pogodak, a Gorici je sam zabio što je bilo dovoljno za pobjedu. Osječani će tako na prvenstvenu stanku otići u odličnom raspoloženju s četiri uzastopna susreta bez poraza.

Gržanov bijeg

Ofenzivnu postavu na teren je poslao trener Osijeka Rene Poms. Napadački trozubac činili su Caktaš, Beljo i Mierez što dosad nismo imali prilike vidjeti. No, malo je koristi bilo od toga jer su uvjeti za igru bili na rubu regularnosti. Već smo jednom na velikogoričkom stadionu doživjeli takve teške okolnosti za igru koje je izazvala jaka kiša koja je dva dana natapala travnjak. Mnogo je bilo lokvi vode na terenu što je predstavljalo veliki izazov za obje momčadi, a posebno na njihove defanzivne dijelove jer je lopta često ili zapinjala u lokvama ili se čudno odbijala od podloge. U takvim okolnostima iluzorno je bilo očekivati nekakvu kombinatornu igru pa su se obje momčadi jednostavno morale služiti dugačkim, visokim loptama.

Početak susreta pripao je domaćinu koji je u uvodnim minutama dvaput prijetio preko Fruka, ali prvi je njegov udarac s 14 metara otišao visoko preko vrata, a drugi je bez većih problema zaustavio Ivušić. U 12. minuti Gorica je prijetila nakon ubacivanja iz kornera kada je Jovičić prvi došao do lopte koja je poslana na prvu vratnicu, no sa šest metara je pogodio vanjski dio mreže. U 18. minuti opet je bilo neugodno pred vratima Osijeka kada se Suk prikrao na drugu vratnicu, ali je Ivušić uspio nekako doći do lopte, a odmah nakon toga ju je ispucao u polje domaćih gdje su loše reagirala dva igrača Gorice što je iskoristio lagani i brzi Gržan, pokupio je loptu, izbio sam pred Banića koji je prvi njegov prizemni udarac uspio odbiti, no Gržan je bio najbrži na odbijancu te iz drugog pokušaja pogodio mrežu za vodstvo Osijeka – 0:1. Bio je to Gržanov prvjenac u bijelo-plavom dresu koji je došao u odličnom trenutku.

Nakon što je Osijek poveo igralo se rastrgano što i nije bilo čudno. Osijek je pokušavao visoko napadati, ali uvjeti za igru bili su takvi da je obrana domaćih igrala bez rizika i često bi loptu jednostavno ispucala u aut. Uglavnom, Osijek je dugo držao Velikgoričane daleko od svojih vrata. Tek u posljednjim minutama prvog dijela susreta domaćin je uspio opet napraviti nekoliko gužvi pred Ivušićem, a najbolju situaciju nije iskoristio Pršir u 43. minuti kada je s 12 metara pucao pored desne vratnice.

Sačuvana prednost

Nastavak utakmice ponudio je još manje nogometa. Istina, domaćini su ulagali velike napore ne bi li došli do pogotka, a Osijek se oslonio na čvršći defanzivni blok iz kojeg je trebao tražiti brzi izlazak u protunapade, ali to nije baš funkciniralo na željeni način jer je nedostajalo mirnoće i preciznosti u loptama koje su bijelo-plavi upućivali prema svojim ofenzivcima. Malo je uzbuđenja bila pred vratarima u takvom nogometu, pa su oba stratega ubrzo krenula osvježavati redove svojih momčadi.

U 60. minuti stigao je prvi udarac prema vratima u drugom poluvremenu. Uputio ga je Mitrović s 15-ak metara iskosa, koji je samo četiri minute ranije ušao u igru, no u tom pokušaju nije bilo preciznosti. U 77. minuti umalo su Osječani zabili sami sebi. Iz auta je loptu pred vrata poslao Jovičić, a Nejašmić je nespretno intervenirao i pogodio desnu vratnicu. Kako se primicao kraj susreta domaćini su činili posljednje napore ne bi li učinili konačni pritisak na obranu bijelo-plavih, ali ona je uspješno odoljevala tim izazovima koji su ipak više bili stihijski nego li organizirani.

U takvoj igri najveća prijetnja bili su prekidi, a baš iz jedne takve situacije Ivušić se našao na velikom iskušenju. U 87. minuti nakon ubačaja iz kuta Cruz je pucao glavom sa sedam-osam metara, a Ivušić se pružio koliko je dug i uspio obraniti tu najveću priliku domaćih u drugom poluvremenu.

U trećoj minuti sudačke nadoknade Vojtko je zaradio izravni crveni karton je je s leđa povlačio Miereza kada ga je ovaj već prošao i imao otvoren put prema vratima. U posljednjim sekundama susreta mogao je Caktaš pobjedu Osijeka učiniti uvjerljivijom, ali je Banić bio uspješniji u situaciji "jedan na jedan", no to nije moglo pokvariti zadovoljstvo osječkoj momčadi jer je ubrzo nakon toga sudac Duje Strukan označio je kraj susreta što je bila potvrda teško izborene pobjede.

Dalibor Keler

VELIKA GORICA – Gradski stadion. Vrijeme kišovito. Teren natopljen vodom, težak za igru. Gledatelja: Sudac: Duje Strukan (Split) - 6,5. Strijelci: 0:1 Gržan (19). Žuti kartoni: Suk, Steevoorden, Golubickas, Jovičić, Banić (Gorica), Barri, Mierez, Lončar (Osijek). Crveni karton: Vojtko (Gorica)

IGRAČ UTAKMICE: ŠIME GRŽAN (OSIJEK)

GORICA

0

Banić 6, Wauge 6 (od 46. Raspopović 6), Steenvoorden 6, Jovičić 6, Krizmanić 6 (od 68. Vojtko 5), Francois 6 (od 75. Cruz -), Suk 6, Pršir 6 (od 68. Golubickas 5,5), Ndockyt 5,5 (od 56. Mitrović 6), Fruk 6, D. Jurić 5,5.

OSIJEK

1(1)

Ivušić 6,5, Lončar 7, Žaper 6,5, Čeberko 6,5, Gržan 7 (od 78. Bralić -), Barri 6 (od 64. Jugović 6), Nejašmić 6, Leovac 6, Caktaš 6, Beljo 6 (od 64. Kleinheisler 6), Mierez 6,5.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike