Regija
31. OBLJETNICA BITKE ZA VUKOVAR

Jedinstven vojni podvig i temelj stvaranja Hrvatske
Objavljeno 17. rujna, 2022.

U Vukovaru se cjelodnevnim programom obilježava 31. obljetnice Bitke za Vukovar, u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom i Gradom Vukovarom.

Na središnjoj svečanosti održanoj u Hrvatskom domu Vukovar, ratni zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, istaknuo je kako je Bitka za Vukovar surov povijesni događaj.
- Mi smo kao njezini sudionici i suvremenici dužni odgovorno analizirati bitku, dokumentirati i sačuvati od zaborava. U posljednje je vrijeme postalo uobičajeno uspoređivati Bitku za Vukovar s događanjima na raznim svjetskim ratištima, pa i s ratom u Ukrajini, no činjenice govore da smo neusporedivi - naglasio je Borković, dodavši kako okupljanje prvih hrvatskih policajaca 5. kolovoza 1990. godine predstavlja začetak stvaranja budućih oružanih snaga RH i jedini legalan način ponovnog naoružavanja Hrvata.
Rekao je kako je Hrvatska bila meta otvorene agresije Srbije, a srpski izvori jasno daju do znanja koju je ulogu imala JNA i što su sve poduzimali kako bi izazvali otvoreni sukob.
- Stalno naglašavam kako nismo sljednici ni partizana ni ustaša niti je RH stvorena u Brezovici, Srbu ili Jajcu. Stvorili smo je mi svojom borbom u krvavom ratu protiv srpskog nacizma - poručio je Borković.

Tomo Medved, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja, podsjetio je kako je Vukovar simbol otpora i žrtve, simbol zajedništva u obrani državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta RH u Domovinskom ratu.
- Odajemo priznanje jedinstvenom vojnom podvigu koji je trajno zabilježen u nacionalnoj i svjetskoj povijesti, zbog čega Bitka za Vukovar ima posebno značenje u obrani cijele Hrvatske. Vukovar je bio i ostao ponos Hrvatske, ali je i trajno nadahnuće svima nama i generacijama koje o Domovinskom ratu uče u školama - naveo je Medved.
Poručio je kako odnos prema Vukovaru Vlada RH pokazuje nizom mjera provedenih u proteklih šest godina, istaknuvši kako je vukovarsku bolnicu podignula na razinu nacionalne memorijalne bolnice i preuzela sva osnivačka prava i financiranje, uvažavajući njezin memorijalno-edukativni značaj.
- Upravo je bolnica bila simbol stradanja i patnje, a tijekom Bitke za Vukovar je prerasla zdravstvenu ulogu i postala simbol obrane Vukovara i Hrvatske - naveo je Medved i dodao kako je stoga imenom dr. Juraja Njavre nazvana Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar, a ulica uz bolnicu (bivša Bolnička) imenovana je po dr. Vesni Bosanac.

Obilježavanje 31. obljetnice Bitke za Vukovar započelo je polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, a uoči svečanosti u Hrvatskom domu državnu je zastavu na Vodotornju podignuo izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.
Uslijedila je prezentacija Taktičko-tehničkog zbora naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi OSRH i MUP-a.


D. Korpoš

Možda ste propustili...

BUDUĆIM OBRTNICIMA 67 EURA MJESEČNO

Još osam stipendija za deficitarna zanimanja

VIKEND U ZMAJEVCU

Vinski maraton

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DESECI TISUĆA EURA U APOENIMA OD 10 I 20 €

Umjesto na medeni mjesec, u ukrupnjavanje svadbenog dara

2

IZDVAJA SE IZ SUSTAVA DOMA ZDRAVLJA

Sanitet prelazi Zavodu za hitnu medicinu VSŽ-a

3

RADOVI SE BLIŽE KRAJU

Asfaltirane staze i na novom dijelu groblja